Libanons utenriksminister Gebran Bassil vil sende syriske flyktninger hjem. REUTERS/Maxim Shemetov//File Photo

Gebran Bassil er utenriksminister i Libanon. Han hevder at 75 % av de syriske flyktningene i Libanon er økonomiske migranter.

I et intervju med The Guardian ber Bassil Storbritannia om å stanse støtten til 1.5 millioner syriske flyktninger, som oppholder seg i Libanon. Ifølge Bassil tar syrere jobbene fra lokalbefolkningen og presser lønningene ned.

Britene har brukt over 500 millioner pund på mat og utdannelse til syriske flyktninger siden borgerkrigen i Syria startet i 2011.

Økonomiske migranter

– De fleste syrere – mer enn 75 % – er ikke lenger utsatt for utrygghet eller politisk frykt, men blir i Libanon av økonomiske grunner, sier Bassil.

– Vi vet at mer enn 500.000 syrere jobber i Libanon (…) Selv om de bryter lovene våre blir de ikke repatriert. De tar jobbene fra libanesere fordi de krever lavere lønninger, siden de ikke betaler skatt, og får økonomisk hjelp på toppen av det de tjener.

Han mener britene vil få mer valuta for pengene hvis de bistar økonomisk til at syrere kan reise hjem, i stedet for å fortsette en tidsubegrenset støtte til opphold utenfor Syria:

– Som president Trump har sagt, er det mye billigere å bruke penger på hjemreise enn å betale for at de fortsatt skal oppholde seg utenfor sitt eget land.

Les også: Syrer kjent skyldig i terrorplanlegging i København

Libanon først

Erna Solberg (H) besøkte syriske flyktninger som får gratis skolegang i Libanon.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Ifølge Bassil får syriske flyktninger gratis utdannelse, bosted og medisinsk hjelp, og har bedre helsehjelp enn libanesere selv. 700 000 til 800 000 av dem reiser frem og tilbake til Syria hver måned.

Bassil minner om at Libanon har tatt inn enormt mange flyktninger i forhold til landets størrelse, og sammenligner det med en situasjon hvor Storbritannia tar inn 50 millioner flyktninger.

– Den interne spenningen øker. Vår økonomi er i ferd med å kollapse. Hvordan kan vi bedre landets egen økonomi, mens vi må bære denne byrden?

Bassil avviser at hans uttalelser er rasistiske, og mener at alle land må ha rett til å prioritere sine egne borgere.