Israelske og palestinske myndigheter er ikke til stede når Jared Kushner presenterer deler av sin fredsplan til uka. Norge deltar heller ikke på politisk nivå.
Palestinske myndigheter har gjort det klart at de boikotter konferansen i Bahrain 25. juni, som ifølge president Donald Trumps svigersønn og rådgiver skal vies investeringer og infrastruktur i de palestinske områdene.
Spørsmål om opprettelse av en palestinsk stat, Israels okkupasjon, Jerusalems status og palestinske flyktningers krav om å få vende hjem, vil ifølge Det hvite hus ikke bli berørt under konferansen.
Representanter for palestinsk næringsliv boikotter også Bahrain-konferansen, og det samme gjør Kina og Russland, to av de viktigste økonomiske aktørene i Midtøsten.
Arabiske stater som Irak og Libanon stiller ikke, mens USA-vennlige land som Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Qatar, Egypt og Marokko sier at de vil delta. Jordan teller angivelig på knappene.
Den arabiske liga advarer mot Kushners plan.
– Jeg advarer på det sterkeste mot forsøk på å løse det palestinske spørsmålet utenfor rammen av internasjonal lov, og ved å ignorere spørsmålene om endelig status og en tostatsløsning, sa ligaens generalsekretær Ahmed Aboul Gheit i FNs sikkerhetsråd i forrige uke.
Israelske myndigheter har ikke fått noen invitasjon til å delta, skriver Haaretz.
Kilder i Det hvite hus opplyser til den israelske avisa at årsaken til dette er at USA ikke ønsker «å politisere» konferansen.
EU har kunngjort at de ikke stiller på politisk nivå, bare embetsnivå. Utenrikssjef Federica Mogherini understreker at EU holder fast på kravet om «en politisk løsning for opprettelse av en palestinsk stat, side ved side med den israelske staten, samt en klar status for Jerusalem og med respekt for internasjonale parametere som er godt kjent».
Norge, som leder Giverlandsgruppa for Palestina (AHLC), vil heller ikke delta på politisk nivå i Bahrain.
– Norges delegasjon blir på embetsnivå og ledes av ambassadør Øyvind Stokke. Han er basert i Riyadh, men akkreditert Bahrain, opplyser kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i UD til NTB.
Det er høyst uklart om Kushners fredsplan innebærer at Israel må trekke seg ut av områdene landet okkuperte i 1967 og opprettelse av en palestinsk stat.
USAs ambassadør i Israel, David Friedman, hevdet nylig at Israel har rett til å annektere deler av den okkuperte Vestbredden, på samme måte som landet tidligere har annektert Øst-Jerusalem og de syriske Golanhøydene.
Et samlet verdenssamfunn, med unntak av USA, har slått fast at okkupasjonen og annekteringen er ulovlig og krever israelsk tilbaketrekning.
Forventningene til Kushners fredsplan blir stadig mindre, og offentliggjøringen er utsatt flere ganger, senest i påvente av det israelske valget 9. april.
Mandag antydet USAs spesialutsending til Midtøsten, Jason Greenblatt, at den på nytt kan bli utsatt.
Statsminister Benjamin Netanyahu greide ikke å samle en levedyktig regjeringskoalisjon etter valget i april, og 17. september skal det derfor holdes nyvalg.
Den amerikanske fredsplanen kan derfor bli liggende i skuffen til november, ifølge Greenblatt.