Sveio 20190401. Vindturbiner i Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune sett fra Tjernagel i Sveio kommune ca. 30 km. unna Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Arbeiderparti-ordfører Arnt Abrahamsen tror folk har begynt å få øynene opp for hva vindmølleparker egentlig innebærer.

Debatten rundt og protestene mot norske vindparker er i vinden som aldri før, og engasjementet eskalerer. Bare på Facebook finnes det flere «Nei til»-grupper som rommer tusenvis av medlemmer, og aktivister har hindret og forsinket oppstart av bygging og kommunestyrer overstyres av staten. Arbeidet tvinges igjennom, vindparkene skal opp.

Motstanden mot den norske vindparken er ikke et nytt fenomen, verken i 2019 eller på 2010-tallet, til tross for at folket nå må skrike høyere for å nå gjennom lyden av vindturbinbassen.

Vi skal tilbake til 2005 for å forstå den voksende oppslutningen rundt avkledningen av «det grønne skiftets» tilslørte vindturbiner og deres vedtatte sannheter. Vindparken på Lista har duret og gått, bokstavelig talt, i omkring 7 år. Til tross for dens 31 vindturbiner som kaster skygge over Listas naturskjønne områder, var det ikke uten bråk denne parken kom til eksistens.

I en artikkel skrevet av TV 2 i 2009 uttrykker motstander Kåre Rudjord dyp skuffelse over olje- og energidepartementets demokratiske ulydighet: OED overkjørte fylkesmannen, fylkeskommunen, fylkes- og landbruksstyret, Riksantikvaren og Direktoratet for naturforvaltning, som alle hadde innsigelser mot vindparken.

Les også: Vindmøller bidrar til å utrydde hubroen 

Lykkelig 

Lederen i Miljøorganisasjonen Zero, Einar Håndlykken, var derimot lykkelig over denne demokratiske ulydigheten, og omtalte den som en seier for miljøet.

– Vindkraft kommer til å synes. Og hvis vi ikke er villige til å se energiproduksjon i årene framover så er vi veldig ille ute. Lista er en park som handler om estetiske hensyn kontra klimahensyn, og vi er veldig glad for at regjeringen har valgt klima!

Motstander

Ordfører Arnt Abrahamsen, Farsund kommune. Foto: Privat.

Men i nyere tid har det blitt påvist at vindturbiner setter utrydningstruede fuglearter, og dyreliv generelt sett, i fare. Dette var forøvrig dokumentert allerede 1980-årene. I lys av den sterke motstanden som nå pågår på Frøya og ellers i landet, og den motstanden som ble slått tilbake gjennom press av NVE i Farsund i 2009, kan vi lure på hvordan stemningen er i Farsund i dag.

Dagens ordfører, Arnt Abrahamsen (Ap), forteller at han aldri har vært noen forkjemper for vindkraft på land. Vindparken på Lista ble bygget før han tiltrådte sitt politiske verv, men han har ingen utfordringer med å ytre sine meninger om vindkraft. Ordføreren er sivilt utdannet elektroingeniør og har jobbet i bransjen i mange år.

Han sier at vindkraft er greit i seg selv, men mener at Norge burde satse på vannkraften.

– Det er fornybart, der har vi mye på plass og derfor mener jeg at det å gjøre dyre utbygginger av vindkraft til lands, i sårbare terreng, i flott natur, det er etter mitt skjønn veldig dårlig samfunnsøkonomi for Norge.

Les også: Energifattigdom en stor utfordring i hele EU 

 Liten begeistring, stort engasjement 

Begeistringen for den stående vindparken på Lista er heller ikke noe ordføreren stiller seg bak. Vi snakker litt om OEDs demokratiske ulydighet, og han tilbakeviser at kommunestyret ble totalt overkjørt, men heller gjorde et positivt vedtak underveis i saken. Dette gjør likevel ikke den demokratiske ulydigheten til støv. Motstanden mot vindparkene er stor i Norge og spesielt på Frøya.

Hvorfor tror du vindkraften skaper så stort engasjement i befolkningen?

– Det tror jeg rett og slett er fordi nå har folk fått mer kunnskap om hva vindkraft egentlig er. De ser at dette har store innvirkninger på naturen, krever store arealer og du har også momenter, ihvertfall her hos oss, at støyen, den lavfrekvente støyen, den har en helt annen dimensjon enn noen hadde forestilt seg.

Han understreker at det er positivt at vindmølleparkene har gitt lokalbefolkningen veier og enklere fremkommelighet i vanskelig terreng.

– I positiv forstand har det gitt oss veier og enklere fremkommelighet i vanskelige fremkommelige arealer, men samtidig har det gitt store sår i terrenget og i naturen.

Han legger til at vindparken har skapt 5 arbeidsplasser, og gitt kommunen cirka 4 millioner ekstra i eiendomsskatt.

Arbeiderpartiet skuffer

Til tross for økt kunnskap, trosser NVE likevel befolkningen på Frøya, og Arbeiderpartiet vedtok på sitt landsmøte at de ikke vil gi kommunene vetorett mot vindparker.

– Det syns jeg er feil av mitt eget parti. Jeg syns egentlig at kommunen kunne hatt den vetoretten.

Syns du lokaldemokratiet fungerer?

– Ja, det kan godt være lokaldemokratiet fungerer, men lokaldemokratiet blir jo ikke respektert nok. Sånn som på Frøya, med den store motstanden. De blir bare rent overkjørt, så fungerer ikke lokaldemokratiet.