Oslo universitetssykehus Ullevål. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
«Helsepolitisk galskap», «skrekkelig» og «synd» er blant ordene politikere bruker etter at styret i Helse sør-øst vedtok å legge ned Ullevål sykehus i Oslo.

– Denne kampen er på ingen måte over. På Stortinget er det stor uro over de økonomiske konsekvensene av disse planene, sier Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes til NTB.

Selv om styret i sykehusforetaket torsdag vedtok å gå videre med nedleggelsen, og i stedet bygge nye sykehus på Aker og Gaustad, er det til sjuende og sist Stortinget som må bevilge pengene til høsten.

– Jeg tror ikke de folkevalgte vil gå videre med et prosjekt til 50 milliarder kroner, når de ansatte ved samtlige Oslo-sykehus samlet protesterer mot denne helsepolitiske galskapen, sier Moxnes.

I sakspapirene til torsdagens styremøte i Helse sør-øst, er det beskrevet et økonomisk styringsmål for planene på 32,6 milliarder kroner. Moxnes’ bygger sitt regnestykke på et anslag for økonomisk risiko på rundt 50 milliarder kroner.

Venstre-motstand

Flere av regjeringspartienes lokalpartier i Oslo har uttrykt seg kritisk til nedleggelsen av Ullevål, men foreløpig har det ikke vært flertall på Stortinget for å stanse planene.

– Det er synd at helseforetaket ikke har villet gjennomføre en grundig utredning av mulighetene for å modernisere den eksisterende sykehusbebyggelsen på Ullevål. Jeg mener Stortinget ikke kan godkjenne en fremtidig lånesøknad på dette grunnlaget, sier Venstres førstekandidat i Oslo Hallstein Bjercke.

Nedleggelsen av Ullevål ble for første gang vedtatt i 2016, men har vært gjenstand for en rekke nye utredninger og diskusjoner siden den gang.

SV: – Hårreisende

I forkant av torsdagens styremøte fikk Helse sør-øst utarbeidet en rapport hvor man «belyste» alternativet med å beholde sykehuset på Ullevål, men denne har fått kritikk for å være mangelfull.

– Det er hårreisende at denne viktige avgjørelsen fattes i et lukket styrerom uten en skikkelig utredning, sier helsepolitisk talsperson Sheida Sangtarash i SV.

Hun mener politikerne må gripe inn og ta styringen av sykehusene i egne hender.

– Dette er en skrekkelig dyr beslutning som også handler om liv og helse. Slike avgjørelser må fattes i politiske fora. Derfor er SV mot hele helseforetaksmodellen, sier Santarash.

Styret i Helse sør-øst har vedtatt å gå videre med de omstridte planene om å legge ned Ullevål sykehus i Oslo og i stedet bygge nye sykehus på Aker og Gaustad.

De nye sykehusene skal stå ferdig i 2030 og har en prislapp på 32,6 milliarder kroner, skriver NRK , som var først ute med å omtale styrets vedtak.

Nedleggelsen av Ullevål ble for første gang vedtatt i 2016, men har vært gjenstand for en rekke nye utredninger og diskusjoner siden den gang.

I januar fikk motstanderne av nedleggelsen banket gjennom at man skulle «belyse» alternativet med å beholde sykehuset på Ullevål gjennom en egen rapport.

Rapporten var klar i slutten av forrige måned og konkluderte med at Ullevål-alternativet vil koste 12,8 milliarder kroner mer og forsinke prosessen med sju år.

Strid

I sakspapirene før dagens styremøte er dette omtalt slik:

– Styret tar rapporten om Ullevål som alternativ lokalisering til Gaustad til orientering og konstaterer at Ullevål-alternativet også kan gi tilfredsstillende bygningsmessig funksjonalitet og kapasitet, men innebærer mer nybygg og dermed gjennomføring over lengre tid og til vesentlig høyere kostnader. Ullevål-alternativet er dermed ikke bærekraftig.

Denne konklusjonen er imidlertid blitt kraftig kritisert av de ansatte, som mener Ullevål ikke er utredet godt nok.

– Den måten de belyste Ullevål på, var ikke belysning, men svartmaling. De belyste et alternativ ingen har bedt om. Nemlig å flytte hele Rikshospitalet ned til Ullevål i en vending. Det er ikke det vi har snakket om. Vi har sagt at Rikshospitalet kan stå og gjøre sin funksjon som i dag. Da vil det bli like raskt og mye billigere enn alternativet til Helse sør-øst, sier pensjonert sjeflege og leder av aksjonsgruppa Redd Ullevål, Rolf Kåresen, til NRK torsdag morgen.

Varsler mistillit

Tidligere i uken varslet fagtillitsvalgte ved Oslo universitetssykehus i et brev at de ikke lenger har tillit til sykehusets administrerende direktør Bjørn Erikstein.

– Organisasjonen har over tid påpekt manglende reell involvering og medvirkning i arbeidet med den framtidige utviklingen av Oslo universitetssykehus (OUS), heter det blant annet i brevet, ifølge Aftenposten.

Det er foretakstillitsvalgte for Legeforeningen, Norsk Sykepleierforbund, Fagforbundet og flere andre organisasjoner som representerer nesten alle de 20.000 ansatte ved sykehuset, som har undertegnet brevet.

Til sjuende og sist blir det Stortinget som skal ta den endelige avgjørelsen om Ullevål, når de skal ta stilling til lånesøknaden for bygging av de nye sykehusene i forbindelse med høstens statsbudsjett.

Den økonomiske rammen for planene er på 32,6 milliarder kroner, ifølge sakspapirene.