Demonstranter med hjelmer og gassmasker forsøker å sperre en vei som leder inn til området der det markeres at det er 22 år siden Hongkong ble overført til Kina. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix

Demonstranter i Hongkong har tatt seg inn i den lovgivende forsamlingen og ramponerer portretter og vegger. Politiet varsler at demonstrantene skal fjernes.

Mandag var det igjen store demonstrasjoner i Hongkong, denne gang i forbindelse med at det er 22 år siden den tidligere britiske kolonien ble en del av Kina.

Hundretusenvis av demonstranter fylte gatene rundt byens regjeringskvartal i en fredelig mars, mens hundrevis av demonstranter forsøkte å storme den folkevalgte forsamlingen ved å knuse et stort vindu i første etasje. Andre bygde barrikader for å beskytte dem mot opprørspoliti.

Etter å ha forsøkt i timevis, har en gruppe demonstranter lyktes i å ta seg inn i bygningen. Der har demonstrantene reist et britisk koloniflagg, dratt ned portretter av Hongkongs ledere og sprayet byvåpenet med svart maling.

Ved 22.30-tiden lokal tid kom politiet med en uttalelse om at de vil bruke «passende makt» mot demonstrantene dersom de motsetter seg pålegget om å fjerne seg fra bygningen.

Mener demonstrantene er modige

Ifølge politiets estimater deltok rundt 190.000 personer i en fredfull marsj.

På Twitter kaller den britiske utenriksministeren Jeremy Hunt demonstrantene for «modige».

– Vold er ikke akseptabelt, men Hongkong må bevare folks rett til å demonstrere fredfullt innenfor lovens rammer, slik som hundretusenvis av modige folk viste i dag, skriver Hunt.

Forrige uke ba den britiske utenriksministeren om en uavhengig etterforskning av opptøyene og sammenstøtene mellom demonstranter og politi som har preget Hongkong de siste tre ukene.

Omstridt lovforslag

De store demonstrasjonene og protestene begynte da et lovforslag som åpnet for at fanger, inkludert politiske fanger, kunne sendes til fastlands-Kina.

Forsøket på å innta den lovgivende forsamlingen skjedde en time før starten på en planlagt større protestmarsj fra Victoria-parken til regjeringskvartalet.

Det ble utplassert opprørspoliti med hjelmer og skjold, som med pepperspray og køller har forsøkt å hindre at demonstrantene bygger barrikader av søppelkonteinere og andre gjenstander.

Protester i tre uker

Demonstrasjonene for tre uker siden utviklet seg etter hvert til protester mot det sittende Hongkong-styret generelt og mot kinesiske myndigheter.

Hongkongs leder Carrie Lam og representanter for fastlands-Kina deltok i flaggheisingsseremonien som markerer at det er 22 år siden den britiske kronkolonien ble overført til Kina.

Men på grunn av «dårlig vær» etter et lettere regnvær på morgenen overvar de seremonien innendørs, der de fulgte med på en storskjerm.

Vil lytte bedre

Lam, som har måttet tåle sterk kritikk for håndteringen av lovforslaget, sa i en kort tale at alle protestene har lært henne at hun må lytte bedre til de unge og til befolkningen generelt.

Motstandene av Hongkong-styret arrangerer hvert år en demokratimarsj i forbindelse med årsdagen. Den ventes å bli mye større enn tidligere demonstrasjoner.