Demonstranter i Hongkong. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix

Demonstrasjonene i Hongkong vil fortsette, til tross for at leder Carrie Lam sa at hun ville legge den omstridte utleveringsloven død.

Talskvinne Bonnie Leung for protestbevegelsen Civil Human Rights Front sier at gruppen vil fortsette å avholde demonstrasjoner og protester om ikke Lam og hennes regjering innfrir deres krav.

Bonnie Leung mener det er hyklersk av Lam å hevde at hun har møtt demonstrantenes krav, uten å ha snakket med dem direkte.

Ingen planer om ny lovprosess

Det skjer like etter at Lam på en pressekonferanse tirsdag morgen lokal tid sa at arbeidet med loven hadde vært «fullstendig mislykket», og at hun ikke ville forsøke å få den igjennom allikevel.

– Det er fortsatt mange som tviler på regjeringens oppriktighet og som frykter at regjeringen vil starte prosessen igjen. Jeg kan slå fast her og nå at det ikke finnes slike planer, sa Lam.

Krever Lams avgang

Studentleder Joshua Wong i den såkalte paraplybevegelsen sier imidlertid at utspillet fra Lam kun var et forsøk på å føre utenlandske medier bak lyset.

– Lovforslaget er fortsatt å finne i lovprogrammet fram til juli neste år. Den eneste måten Lam kan «drepe» lovforslaget på, er å bruke artikkel 64 for å formelt trekke tilbake loven. Denne prosessen ignorerte hun fullstendig i sin tale. Hun beviser igjen at hun er en løgner, skriver Wong på Twitter.

Demonstrantene krever ifølge Bloomberg en fullstendig tilbaketrekking av utleveringsloven, en tilbaketrekking av uttalelsen som omtaler demonstrasjonene som opptøyer, at alle pågrepne demonstranter blir løslatt, en uavhengig granskning av politiets handlinger under demonstrasjonene og at Carrie Lam trekker seg som leder for Hongkong.

Fakta om Hongkongs politiske situasjon

* Den tidligere britiske kolonien Hongkong har hatt delvis selvstyre siden territoriet ble tilbakeført til Kina i 1997, etter prinsippet «ett land – to systemer».

* Det innebærer at Hongkong har sitt eget rettsvesen og lovgivende forsamling, samt større presse- og ytringsfrihet og i større grad en åpen markedsøkonomi. Hongkong har også egen valuta.

* Beijing har ansvar for forsvars- og utenrikspolitikk og har vetorett når det kommer til endringer i det politiske systemet.

* Kinas regjering varslet i 2014 at bare kandidater godkjent av Beijing får stille til valg og utelukket et demokratisk valg av regjeringssjef i Hongkong.

* Det brøt da ut masseprotester, kjent som paraplybevegelsen, som lammet deler av Hongkong i drøyt to måneder.

* Regjeringssjef Carrie Lam ble i 2017 valgt av en forsamling på knappe 1.200 medlemmer, som Kina har stor innflytelse over.

* Et lovforslag som åpner for å utlevere borgere til rettsforfølgelse i Fastlands-Kina, utløste nye masseprotester i juni 2019. Lam la først forslaget på is, men demonstranter har siden krevd at hun går av, og at forslaget formelt trekkes tilbake.

* 9. juli varslet Lam at forslaget legges «fullstendig dødt», uten å slå fast om den formelt trekkes tilbake.

* Demonstrasjonene har etter hvert utviklet seg til protester mot det sittende Hongkong-styret generelt og mot kinesiske myndigheter.

* Hongkong består av en større halvøy og en rekke øyer sør i Kina og har omtrent 7,4 millioner innbyggere.

Kilder: NTB, BBC, TT