Forskningsskipet Kronprins Haakon har passert 86 grader 14 minutter og har dermed kommet lenger nord enn Fridtjof Nansen og Hjalmar Johansen for 124 år siden.
I polarkretser er 86 grader 14 minutter nord et velkjent tall. Da Nansen og Johansen måtte snu under Fram-ekspedisjonen i 1895, var de lenger nord enn noen hadde vært før dem.
I tillegg til å være oppdager var Nansen en anerkjent forsker, og han har gitt navn til tre norske forskningsskip. Men nå er det altså forskningsskipet Kronprins Haakon som ferdes i det samme isødet som polarhelten engang utforsket, skriver Klassekampen.
– Vi har nok en betydelig mer bekvem ekspedisjon, sier toktleder Hans Christian Eilertsen, som er professor i biologi ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet. På det spesialbygde skipet som kan takle én meter tykk is, har Eilertsen med seg 35 andre forskere og teknikere fra ulike institusjoner. Målet deres er å samle flest mulig prøver av arktiske organismer.
Norge var lenge uten et isgående forskningsskip, og dette toktet er Kronprins Haakons første dypt inne i Polhavet. Skipet kom nylig tilbake fra Antarktis, der det blant annet ble jobbet med kartlegging av krill i Sørishavet.
Også Nansens ekspedisjonsskip Fram seilte i antarktiske så vel som arktiske farvann. Det var Fram som tok Roald Amundsen til basen hans i Hvalbukta før oppdageren ble førstemann til Sydpolen i 1911.