Foto: Jean François Badias / AP / NTB scanpix

Frankrikes president Emmanuel Macron mener en «europeisk borgerkrig» er i ferd med å utspille seg. 

Den franske presidenten var tirsdag æresgjest i EU-parlamentet i Strasbourg. Der møtte han de folkevalgte til en mer enn to timer lang debatt om europeisk politikk.

Grunnleggende verdier er under press, advarte Macron. Ifølge ham har altfor mange begynt å tvile på det europeiske prosjektet.

– Vi må overvinne den innadvendte, nasjonalistiske egoismen, sa Macron.

– Det ser ut som en slags europeisk borgerkrig. Nasjonal egoisme og negativitet ser ut til å gå foran det som forener oss. Fascinasjonen for det illiberale bare vokser.

Vil ha levende demokrati

Macrons svar på utfordringen er et levende europeisk demokrati. Men dette demokratiet kan ikke tas for gitt. Det må forsvares, spesielt mot de autoritære kreftene.

– Jeg ønsker ikke å tilhøre en generasjon av søvngjengere. Jeg ønsker ikke å tilhøre en generasjon av mennesker som har glemt sin fortid, sa Macron.

I debatten tok presidenten også til orde for et EU som sikrer suverenitet på europeisk nivå. Europeisk suverenitet skal ikke erstatte nasjonal suverenitet, men utfylle den, fordi hvert enkelt land alene er for svakt til å beskytte europeere godt nok mot mange av truslene som fins, forklarte han.

– Det handler ikke om å utvanne vår egen suverenitet. Det handler om at vi trenger noe enda sterkere.

Fransk-tysk motor

Det var knyttet store forventninger til seansen i Strasbourg. Men den franske presidenten unnlot for det meste å bruke talerstolen i Strasbourg til å lansere nye forslag til EU-politikk.

Slik sett skilte innlegget hans seg skarpt fra den lange talen han holdt ved Sorbonne-universitetet i fjor høst. Der nærmest teppebombet han sine europeiske partnere med ambisiøse nye ideer for EU og euroen.

Macrons mål har blant annet vært å blåse nytt liv i den såkalte fransk-tyske motoren i EU-samarbeidet. Men de siste ukene er det bare blitt tydeligere og tydeligere at Tyskland slett ikke er villig til å gå like langt som Macron.

I tillegg øker motstanden i nord. Der har åtte land – Danmark, Estland, Finland, Irland, Nederland, Latvia, Litauen, og Sverige – dannet en allianse for å stå imot.

– La oss ikke glemme at EU er mer enn Frankrike og Tyskland, sa EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker i sitt svarinnlegg i Strasbourg.

– Hvis den europeiske motoren skal virke, så trenger vi også bidrag fra andre, sa han.

Til angrep på krav om enstemmighet

Belgiske Guy Verhofstadt, som leder den liberale gruppen i EU-parlamentet, brukte anledningen til å slå et slag for sin visjon om et EU med sterkere overnasjonal styring.

Han viste til det amerikansk-britisk-franske luftangrepet mot Syria natt til lørdag. Denne aksjonen viser EUs svakhet, fastholdt Verhofstadt, fordi det var enkeltland og ikke EU som sto bak.

– Utenrikspolitikken vår er til tider en illusjon, tordnet Verhofstadt.

Kravet om enstemmighet i utenrikspolitikken lammer EU når medlemslandene er uenige, advarte han.

– Hva er det som ikke fungerer i EU? Hvorfor blir det for lite, for sent og for svakt? La oss innrømme det. Det er det mellomstatlige systemet, som er basert på enstemmighet. I en verden som beveger seg raskere og raskere, er vi dømt til å svikte.

NTB-Johan Falnes
(©NTB)