Raseriet sydet i Hongkong mandag over et voldelig angrep på demonstranter på en metrostasjon og inne i lokaltog.
Sykehuskilder opplyser at 45 mennesker ble skadd, og at tilstanden er kritisk for en mann etter hendelsen søndag kveld.
Trolig var det medlemmer av den kinesiske mafiaen – Triadene – som angrep demokratidemonstrantene som var på vei hjem etter søndagens protester.
Gjenger med menn i hvite T-skjorter angrep demonstrantene med køller, stokker og metallrør.
Video på Facebook viser folk som skriker mens mennene slår løs på dem og på journalister på Yuen Long-stasjonen og inne i forstadstog. På gulvet var det store blodpøler.
Noen av mennene ble filmet da de forlot åstedet i biler med skilt fra Fastlands-Kina.
Politiet i Hongkong ble i ettertid sterkt kritisert for å ha drøyd en time med å komme, trass i at desperate mennesker ringte etter hjelp, og for deretter ikke å ha pågrepet voldsmennene som hang i området til langt ut på natten.
Tidligere på dagen brukte politiet tåregass for å spre demonstranter som hadde samlet seg utenfor bygget der Beijings representanter har sine kontorer. Demonstrantene kastet egg på huset og malte graffiti på veggene.
Hundretusener av demokratiaktivister marsjerte søndag gjennom Hongkongs gater i den seneste av en lang rekke massedemonstrasjoner.
Mandag publiserte det statlige nyhetsbyrået Nye Kina i Beijing en leder der de sterkt fordømte søndagens demonstrasjoner, ikke minst hærverket mot det offisielle kinesiske representasjonskontoret.
Taiwan fordømmer voldsbruk mot demonstranter i Hongkong
Myndighetene på Taiwan fordømmer bruk av vold mot regimekritiske demonstranter i Hongkong.
– Det er trist og se at rettsstaten undergraves og at skillet mellom folket og regjeringen vokser i Hongkong, skriver den taiwanske utenriksministeren Joseph Wu på Twitter.
Søndag var det sammenstøt i Hongkong mellom demonstranter og grupper som støtter myndighetene. Mange ble skadd da menn kledd i hvite T-skjorter angrep demonstranter og journalister på vei ut av en T-banestasjon.
I tillegg brukte politiet tåregass mot demonstranter utenfor bygget der representanter for den kinesiske regjeringen i Beijing har sine kontorer.
Demonstrasjonene mot myndighetene i Hongkong begynte som en protest mot et lovforslag som åpnet for utlevering av mistenkte til det kinesiske rettsvesenet. Hongkong er en del av Kina, men området har stor grad av selvstyre.
Fakta om Hongkongs politiske situasjon
* Den tidligere britiske kolonien Hongkong har hatt delvis selvstyre siden territoriet ble tilbakeført til Kina i 1997, etter prinsippet «ett land – to systemer».
* Det innebærer at Hongkong har sitt eget rettsvesen og lovgivende forsamling, samt større presse- og ytringsfrihet og i større grad en åpen markedsøkonomi. Hongkong har også egen valuta.
* Beijing har ansvar for forsvars- og utenrikspolitikk og har vetorett når det kommer til endringer i det politiske systemet.
* Kinas regjering varslet i 2014 at bare kandidater godkjent av Beijing får stille til valg og utelukket et demokratisk valg av regjeringssjef i Hongkong.
* Det brøt da ut masseprotester, kjent som paraplybevegelsen, som lammet deler av Hongkong i drøyt to måneder.
* Regjeringssjef Carrie Lam ble i 2017 valgt av en forsamling på knappe 1.200 medlemmer, som Kina har stor innflytelse over.
* Et lovforslag som åpner for å utlevere borgere til rettsforfølgelse i Fastlands-Kina, utløste nye masseprotester i juni 2019. Lam la først forslaget på is, men demonstranter har siden krevd at hun går av, og at forslaget formelt trekkes tilbake.
* Demonstrasjonene har utviklet seg til protester mot det sittende Hongkong-styret generelt og mot kinesiske myndigheter.
* Hongkong består av en større halvøy og en rekke øyer sør i Kina og har omtrent 7,4 millioner innbyggere.
Kilder: NTB, BBC, TT