Hvordan historien om 22. juli skal fortelles til nye generasjoner og håndteringen av hat og ekstremisme, preget minnemarkeringene åtte år etter terroren i 2011.
Mandag formiddag ble det avholdt en markering ved minnesmerket i regjeringskvartalet i Oslo. Blant dem som talte var statsminister Erna Solberg (H), som tok et oppgjør med ekstremt tankegods og konspirasjonsteorier.
– Tankegodset som motiverte terroren her og på Utøya, må fortsatt bekjempes. Hatet var ikke blindt og umotivert. I terroristens ekstreme tankeunivers var regjeringskvartalet et legitimt mål, sa Solberg.
Statsministeren ble avbrutt under sin tale av en mann som ropte høyt og forstyrret seremonien. Mannen ble raskt pågrepet av politiet og innbrakt til arresten for ordensforstyrrelse. Ropingen førte til at folk snudde seg, og mange av de oppmøtte ble tydelig nervøse.
Solberg snakket også om hvordan en helt ny generasjon etter hvert vil lære om 22. juli og at historien er viktig å forvalte.
– Historien om 22. juli er ikke ferdig fortalt. For det som er minner for én generasjon, er historie for den neste. For en sekstenåring er det i dag et halvt liv siden 22. juli. Vi skal legge til rette for at nye generasjoner får eierskap til historien som preget deres samtid, sa hun fra talerstolen.
Til NTB uttrykte hun et ønske om å beholde 22. juli-senteret i regjeringskvartalet, men at det er krevende å få til. Også AUF-leder Ina Libak snakket om forvaltningen av 22. juli-historien.
– Hver dag går folk til jobb og ser de fysiske bevisene her i regjeringskvartalet. De har en verdi og må bevares på samme måte som kulehullene i kafébygget på Utøya, sa Libak til NTB.
Hun ble selv truffet av skudd fire ganger på Utøya for åtte år siden. Mandag var hennes første minnemarkering som AUF-leder. Etter minnemarkeringen i regjeringskvartalet ble det holdt høymesse i Oslo domkirke.
Senere på ettermiddagen var det minnemarkering på Utøya. I sin tale slo Ap-leder Jonas Gahr Støre fast at gjerningsmannen var alene om terrorhandlingene, men ikke om holdningene.
– Det som skjedde 22. juli, var høyreekstrem terror, der hensikten var å ramme Arbeiderpartiet gjennom å ramme AUF. Noen ganger blir 22. juli nærmest omtalt som en naturkatastrofe. Men det var ett målrettet angrep – terror mot vår bevegelse, sa Støre fra talerstolen.
Blant de andre talerne var Libak og leder Lisbeth Kristine Røyneland av Den nasjonale støttegruppen. I tillegg bidro Merete Stamneshagen fra støttegruppen med diktopplesning, mens artist Hanne Sørvaag sto for musikalske innslag.
I begge seremoniene, både i regjeringskvartalet og på Utøya, ble alle de 77 navnene på dem som ble drept 22. juli 2011, lest opp. Daværende Ap-leder – nå NATO-sjef – Jens Stoltenberg deltok i begge markeringene.
Natt til mandag hadde noen sprayet et hakekors på 22. juli-minnesmerket i Tønsberg. På ettermiddagen samme dag ble to menn i 20-årene pågrepet for ugjerningen.
– Kampen mot høyreekstrem terror er ikke over. Det at noen tegnet et hakekors på et minnesmerke 22. juli, viser i klartekst at dette finnes. Alle i samfunnet må lære av den våkenheten og det ansvaret AUF har vist, sa Støre til NTB etter markeringen på Utøya.
Også statsministeren fordømte ugjerningen.
– Det er helt forferdelig. Det er vanskelig å la være å tenke at dette er noen som har et politisk motiv, og som på en eller måte er fristet av dette tankegodset, sa Solberg til NTB.