Tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete mottok i 2016 en melding med seksuelt innhold som ble sendt fra en hyttetur der ti menn, deriblant åtte med verv i partiet, var til stede. Alle de ti har åpent benektet å ha sendt meldingen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Jussprofessor Alf Petter Høgberg mener politiet bør henlegge meldingen til Navarsete. Andre jusseksperter mener meldingen kan rammes av straffeloven.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum sa lørdag kveld til NTB at partiet vil gå til politianmeldelse dersom ikke avsenderen av sexmeldingen til Liv Signe Navarsete melder seg for partiets generalsekretær innen onsdag.

– Det var en uhørt tekstmelding som Navarsete aldri skulle fått. Nå har vi kommet så langt og så dypt ned i denne saken at vi som parti ikke har flere virkemidler for å komme dypere inn i materien, sier Vedum til NTB lørdag kveld.

Han sa videre at politiet da kan vurdere om det har skjedd noe straffbart og vurdere hvilke grep de kan ta for å finne ut hvem som har sendt meldingen.

«Vi har lyst på fitta di», het det i meldingen som en lørdagsnatt i februar 2016 tikket inn på Navarsetes Messenger-konto.

– Parodisk

Jusseksperter er imidlertid uenige om hva politiet bør gjøre dersom saken havner hos dem.

– Det fremstår nesten som parodisk at partiet skal bruke tid og krefter på dette sludderet, sier jussprofessor Alf Petter Høgberg ved Universitetet i Oslo til Dagbladet. Han mener saken må henlegges dersom den ender hos politiet.

– Hvis ikke dette henlegges, så går det på politiets troverdighet løs – med tanke på hvordan politiet ellers prioriterer og hva slags alvorlige saker som ellers henlegges, sier han.

Høgberg tror det er mest nærliggende å vurdere saken opp mot straffelovens 266.

Krysse grense

– Det er den mest nærliggende bestemmelsen å se på, fordi det kan være snakk om plagsom opptreden og krenkelse av en annens fred. Men likevel så sier det seg selv at det må gjelde krenkelser som har krysset en viss grense. Jeg stiller meg tvilende til at man er der i denne saken, sier han.

Han mener ikke alt som er «over streken» for akseptert atferd skal ende med straff.

Advokat Per Danielsen sa tidligere denne uka til Nettavisen at meldingen antakelig kan rammes av paragraf 266. Han fikk støtte av advokat Jon Wessel-Aas som også viste til straffelovens paragraf 298 om seksuelt krenkende atferd.

– Objektivt sett så er en slik melding krenkende, og den er sendt til noen som ikke har samtykket til det, sa han til Nettavisen.

(©NTB)