Kan leger og psykologer kurere våre fordommer? Ja, mener italiensk psykolog. Illustrasjonsbilde, Pixabay.

En italiensk psykolog foreslår å modifisere menneskers «ubevisste fordommer» og stereotypier ved elektrosjokkbehandling.

De siste tiårene har forskere og politikere forsøkt å endre holdninger ved informasjon og holdningskampanjer. Men ifølge den italienske psykologen Maddalena Marini har disse tiltakene ikke hatt tilstrekkelig effekt, skriver Breitbart.

I en blogg gjengitt av italienske Huffington Post skriver Marini:

– Det er bevist at disse stereotypiene og fordommene virker på et ubevisst nivå, og påvirker måten vi oppfatter og forholder oss til andre individer på, noe som også påvirker beslutninger og opptreden blant leger og annet helsepersonell. Spesielt leger med stor grad av ubevisste fordommer til fordel for hvite mennesker fremfor fargede, er mindre tilbøyelig til å behandle sistnevnte til tross for at de har de samme helsemessige lidelser og behov.

Maddalena Marini. Foto: Instagram

De samme ubevisste fordommene viser seg i ulik behandling som følge kjønn, mener Marini, som tidligere i år holdt en TEDx tale om å utrydde kjønnsfordommer i Genova.
Det er en solid trend i dagens debatt å gi politiske motstandere diagnoser, eksemplifisert ved begrepet som islamofobi og homofobi. Statsråd Jan Tore Sanner vil lære våre barn å «tenke riktig». Marini følger denne trenden til sin logiske konklusjon.

Elektrosjokk

Løsningen hun foreslår er elektrosjokkbehandling. Ved å ta i bruk små elektromagnetiske strømmer, kan man modifisere de mekanismene i hjernen som påvirker våre holdninger og vår adferd.

Marini viser til at elektrosjokkbehandling har vist seg svært effektivt i tilfeller av alvorlig depresjon og beslektede psykiske lidelser. Hun er overbevist om at denne behandlingsformen også vil kunne redusere fordommer som f.eks. å «knytte terrorhandlinger til arabere». Marini avslutter:

– Likestilling er en grunnleggende rettighet og forpliktelse. Like muligheter er ikke bare et uunnværlig trekk i et demokratisk samfunn, men et helt avgjørende fundament for innovasjon, økonomi og velvære.

Les også: Norge får FN-kritikk for bruk av elektrosjokkbehandling