[ihc-hide-content ihc_mb_type=»show» ihc_mb_who=»1,2,3,7,8,9,10,11,12″ ihc_mb_template=»3″ ]
Den planlagte tvangsreturen måtte derfor kanselleres og utsettes. Utlendingen (42) det her gjelder kommer fra Tsjetsjenia, hvorpå han automatisk er russisk statsborger.
I 2017 ble utlendingen utvist fra Norge. Han fikk den gang et innreiseforbud på to år, og ble uttransportert til Russland.
Returnerte
Ifølge Politiets utlendingsenhet (PU), gjorde utlendingen vendereis i oktober 2020, og kom tilbake til Norge. Han entret da Kongeriket Norge uten gyldig visum, og uten å søke om opphold.
På bakgrunn av Utlendingsdirektoratets (UDI) tidligere vedtak, hvor hans tidligere oppholdstillatelse(r) var inndratt, var han kjent med at han ikke hadde lovlig opphold i Norge.
Pågrepet
Utlendingen ble nylig anholdt av politiet og siktet for over en lengre periode ulovlig å ha oppholdt seg og arbeidet i landet.
Politiansatte hos PU reagerte raskt, og forhåndsvarslet 7. januar 2022 utlendingen om utvisning fra Norge. Dernest ble det bestilt flybilletter for en planlagt uttransport av utlendingen til Russland 9. januar 2022.
UDI hadde overfor PU lovet at et endelig utvisningsvedtak ville bli besluttet kort tid i forkant av selve tvangsreturen til Russland.
Asyl
Nærmest like før utlendingen skal føres opp flytrappa og tvangsreturneres til Russland, meddelte han til ansatte på Politiets utlendingsinternat at han ikke hadde til hensikt å forlate Norge, og ønsket å søke asyl. Hovedgrunnen var at utlendingen ønsket å være sammen sin familie her i landet.
Internering
På bakgrunn av utlendingens handlingsmønster, misbruk av asylinstituttet med mer, begjærte PU ham overfor Oslo tingrett internert i inntil fire uker relatert til utlendingsloven § 106 første ledd bokstav b første punktum, jf. utlendingsloven § 99.
Kjennelse
Retten, ved dommerfullmektig, Håvard Berntzen, var ikke i tvil. Han mente at det var konkrete, objektive holdepunkter for å anerkjenne at utlendingen vil gjøre det han kan for å komme seg unna effektueringen av det forestående utvisningsvedtaket.
Dernest konkluderte dommeren med at utlendingen ene og alene søkte asyl for å unngå den planlagte uttransporten til Russland 9 januar 2022.
Resett gjengir deretter ordrett dommerens redegjørelse:
«I asylsøknaden oppga han at den viktigste grunnen til at han søkte asyl, var at han ønsker å være med familien og barna sine.
Årsaken til asylsøknaden var altså primært et ønske om opphold med familien i Norge., ikke frykt for forfølgelse ved retur til Russland. Han bekreftet i retten at han sendte asylsøknaden for å være med familien i Norge.
Dette viser en klar vilje til å forbli i Norge., og bekrefter antakelsen om at «Vadim» vil unndra seg effektueringen av et eventuelt vedtak om utvisning. Dette må dessuten anses som et klart misbruk av asylinstituttet.
Unndragelsesfaren styrkes ytterligere av at utlendingen er kjent med at han vil bli uttransportert innen kort tid. Grunnvilkårene i utlendingsloven § 106 første ledd bokstav b er dermed oppfylt».
Selv om utlendingen har barn i Norge, mente rettens administrator at en internering i fire uker i påvente av en retur til Russland, ikke ville være et uforholdsmessig inngrep overfor «Vadim».
Dommeren presiserte at «Vadim» tidligere er utvist fra Norge, samt at den daglige kontakten har vært brutt og fraværende over lengre tid.
Retten tok deretter politiet ønske om internering fire uker frem i tid til følge.
Utlendingen tok betenkningstid.
[/ihc-hide-content]
Georgier har søkt asyl ni ganger i seks ulike land: Bortvist fra Norge (+)