Verdens søkelys var på Raqqa og Mosul under kampen mot IS, men et halvt år etter at IS ble beseiret, står de to hardt rammede byene tilbake i ruiner.
Opprydningspersonell forteller om det utakknemlige arbeidet med å grave fram de døde ved å følge stanken og fluene. Det er vanskelig å identifisere likene, og mange begraves i anonyme graver utenbys.
Nylig ble det funnet en massegrav under en fotballbane i Raqqa, med levningene til både sivile og IS-krigere. 21 år gamle Fawaz Hamadeh holder seg for nesen mens han søker blant likene etter sin bror som ikke rakk å flykte fra bombeangrepene de siste rystende dagene av IS’ skrekkvelde.
– Han fant ikke en bil, og det var for sent. Det går ikke an å beskrive med ord hvor stort omfanget av den katastrofen vi lever i, er, sier Hamadeh.
Raqqa var lenge hovedsete for den ytterliggående islamistgruppa IS i Syria, men ble gjenerobret i oktober i fjor. Ifølge lokale ledere er 70 prosent av alle bygninger i Raqqa påført skader eller lagt i ruiner, og byen er også uten vann- og elektrisitetsforsyning og helsetjenester.
Jakob Kern i Verdens matprogram (WFP) besøkte nylig Raqqa, men frarådet organisasjonen å innlede alt for omfattende virksomhet i byen. Det kunne gi et falsk inntrykk av at Raqqa er trygt å komme tilbake til, frykter han.
– Faktum er at ingen burde bo der. Det er en fullstendig ødelagt by, likevel bor det 100.000 mennesker der, sier Kern.
Hver dag dør i gjennomsnitt to personer av miner eller andre sprengladninger i Raqqa, ifølge Kern. Men IS’ bevisste minelegging i og rundt Raqqa tar ikke bare liv, men gjør det også vanskelig for hjelp å nå fram.
Mange mil øst for Raqqa, i Irak, ligger Mosul, der Abu Bakr al-Baghdadi i 2014 holdt sin første offentlige tale som IS-leder.
I juli i fjor sa Iraks statsminister Haider al-Abadi at kampen mot ekstremistgruppen var over, og han kalte det en «seier over mørket, brutaliteten og terrorismen».
Men feiringen i Mosul foregikk mot et dystert bakteppe av menneskelig lidelse. Tusenvis av hjem, bygninger og moskeer ble bombet sønder og sammen under kampene, og fortsatt ligger det lik i gatene. Nylig ble 1.000 personer, flesteparten antatte IS-krigere, lagt i fellesgraver utenfor byen.
Spesielt i Vest-Mosul er ødeleggelsene omfattende der «ansamlinger av grus på gatene vitner om det store antall tapte liv, brutte familier, foreldreløse barn og tapte muligheter», uttalte Hafez Ghanem i Verdensbanken etter et besøk.
– På den ene siden ser jeg ruinene, og det er forferdelig og trist. Men på den andre siden ser jeg oppbyggingsarbeidet og energien til det irakiske folket, noe som gir meg håp, la han til.
De kommende fem årene skal al-Nuri-moskeen der al-Baghdadi holdt sin tale, gjenoppbygges ved hjelp av penger fra De forente arabiske emiratene.
– Prosjektet handler ikke bare om å gjenreise moskeen, minareten og infrastrukturen, men også om å gi håp til unge irakere, sier den emiratiske kulturministeren Noura al-Kaabi.
(©NTB)