Fremskrittspartiets Stortingsgruppe bryter med regjeringspartnerne, og stemmer sammen med Arbeiderpartiet for et forbud mot søskenbarnekteskap. Dette rapporterer Dagbladet.
– Høyre, Frp og Venstre hadde en avtale om å utrede de medisinske konsekvensene av et forbud. Høyre er til å stole på, og vi står ved avtalen. Avtalebrudd har jeg lite til overs for, sier Peter Christian Frølich, som er justispolitisk talsperson i Høyre.
Tidligere barne- og likestillingsminister Solveig Horne vedgår at det er vanskelige å trosse samarbeidspartnerne i regjeringen.
– Men Frp har lenge jobbet for et lovforbud, og fremmet forslag om det da vi satt i opposisjon. Derfor ville det vært feil av oss ikke å støtte Arbeiderpartiets forslag, sier Horne.
Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiets stemmer var imidlertid ikke tilstrekkelig for å få forbudet vedtatt. Venstre, Senterpartiet, SV og Venstre gjør som Høyre, og går i mot lovforbudet.
Venstres Abid Raja mener at Arbeiderpartiet er desperate, og at de burde overlate denne typen forslag til FrP.
– Det er fullstendig overkill av Ap å gå fram på denne måten. At Frp gjør det, er forståelig. Men at Ap gjør det, er oppsiktsvekkende. Det virker desperat tatt deres målinger i betraktning, Raja til Dagbladet.
Jan Bøhler (AP) er glad for støtten fra FrP, men skuffet over at flere av partiets forslag på området ikke ser ut til å oppnå flertall i parlamentet.
– Vi inviterer de andre partiene på Stortinget og regjeringen til et generaloppgjør med sosial kontroll i innvandrermiljøene. Derfor fremmer vi forslag om felles svømmeundervisning, tilsyn med koranskoler, samt forbud mot ærbarhetsattester og søskenbarnekteskap. Flere av disse tiltakene er ønsket av mange innvandrere selv, særlig de unge. Gutter og jenter vil stå fritt til å velge partner, i stedet for å være ei brikke i en strategisk plan for slekta.
Solveig Horne på sin side mener at Arbeiderpartiet slår inn åpne dører.
– Bortsett fra lovforbud mot søskenbarnekteskap og tilsyn med koranskolerer slår de øvrige Ap-forslagene inn åpne dører på felt der regjeringen allerede er i gang med å iverksette tiltak, sier Solveig Horne i justiskomiteen.