To av fem lokallag er ikke kommet til enighet i vårens lønnsforhandlinger med NRK. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er optimistisk og viser til prosessen som del av en normal mekling. Hvis sjefen din hadde tjent nesten seks ganger så mye som deg, så hadde kanskje du òg vurdert streik?
Kringkastingssjefen tjener omtrent det dobbelte av statsministeren, og er i praksis sikret tre «stortingsperioder» med lønn, samt etterlønn, om han skikker seg slik det sømmer seg. Da får man forlenget åremålet sitt. Med etterlønn vil han i 2025 ha blitt lønnet med over 36 millioner kroner for sitt virke. Det hører med til sjeldenhetene at en kringkastingssjef ikke sitter minst et decennium.
Gjennomsnittslønnen for ansatte i NRK var på 527 968, etter 16 års ansiennitet, i 2017. Noe som er tett oppunder de 538 790 som var landsgjennomsnittet for fagorganiserte i Norsk journalistlag samme år. De best betalte journalistene jobber i VG, de hadde til sammenligning en gjennomsnittslønn på litt over 700 000 i 2016.
At sjefen tjener mest er som seg hør og bør. Det hviler et ansvar på en sjef. Fallet er stort og antall lignende yrker å søke på er få. For eksempel tjente en mellomleder i NRK, nyhetssjef Dyveke Sandtorv Nilsen, 884 750 i fjor. Og profilerte journalister tjener selvsagt mer enn snittet. Toppsjefen skal tjene mest. Men er ansvaret hans nesten det dobbelte av statsministerens? (lønn, 2017: 1 631 346)
Når avstandene i lønn blir så stor i en bedrift er det naturlig at det blir lønnstvist. Snakket bak ryggen på Eriksen har nok gått. Avstanden mellom ledelse og ansatte blir til en kløft ved et visst nivå. Spriket harmonerer ikke med at NRK er et riksdekkende medium som blir betalt av en tvangsavgift. Når nesten kommunistiske virkemidler blir brukt for å få driftsinntekter hadde en litt mer ydmyk holdning gjort seg hos den selverklærte sosialistiske sjefen.
Ironisk nok er det LO som forhandler på vegne av de lokallagene som ikke er fornøyde med årets oppgjør. SV-eren Eriksen er lønnet som en kapitalist. I god sosialistisk ånd burde han aktivt jobbet for å legge lønnen sin litt under statsministerens, for slik å frigjøre den resterende halvannen millionen til lønnsforhandlinger. Den symbolske, men viktige handlingen hadde gitt 400 kroner ekstra til hver av de 3747 ansatte.
Om han i tillegg hadde gitt de 84 ekstra årlige kronene som nå skal betales i lisensinntekter, fordelt på de 95 % av Norges 2, 4 millioner husholdninger som har TV, så hadde det blitt en lønnsøkning på over 50 000 kroner. Det merker man.
Og bare så det er sagt: Jeg betaler ikke lisens. Et sted går grensen. Plomber nå. Se på nettet. Det nostalgiske aspektet ved NRK er blekere enn gliset til Thor Gjermund Eriksen.