Fornebu 20180511. Nasjonal talsperson i Miljøpartiet de Grønne Rasmus Hansson taler på MDG landsmøte i Oslo lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Rasmus Hansson takker av som talsperson med fire klare råd til Miljøpartiet De Grønne. Å bruke klimasaken som kubein for politisk oppmerksomhet er ett av dem.

I sin siste landsmøtetale som nasjonal talsperson tok han et aldri så lite oppgjør med kulturen i det lille partiet som i år fyller 30 år. Barnesykdommer, fastslo han.

– Vi har hatt litt tendens til å synes at maktposisjoner i partiet er en mistenkelig ting, og av og til glemt at det er vi som har bedt folk ta disse maktjobbene, sa Hansson.

Etterpå utdypet han poenget overfor pressen: MDG må ikke være redd for å søke makt – verken lokalt eller sentralt.

Fire krav

I tillegg til å søke makt vil Hansson rendyrke klimaprofilen, bytte ledermodell og beholde partinavnet framfor å forkorte det til De Grønne.

– Miljø er kubeinet vi har i dørsprekken til politisk oppmerksomhet. Vi skal bruke det kubeinet til å vise bredden i vår politikk, sier Hansson.

Å breie ut partiprofilen, slik enkelte tar til orde for, tror han ikke er særlig smart.

– Det er en dårlig strategi å legge på svøm i mange ulike retninger, sier Hansson.

Men han medgir at han og mange andre i MDG dirrer av frustrasjon over stempelet som ensaksparti.

– Samtidig må vi innse hva som er den rette strategien for å nå fram til velgerne. Dette handler altså om strategi og ikke politikk, sier han.

Vil beholde navnet

I landsmøtetalen sa Hansson at MDG vil gå i en felle dersom partiet prøver å bli mer som andre partier.

– Vi må være oss selv, og mer oss selv, sa han.

I tillegg til å velge nye talspersoner, skal landsmøtet lørdag ta stilling til et forslag om å endre partiets navn fra Miljøpartiet De Grønne til bare De Grønne. Igjen er rådet fra Hansson klart:

– Det er like bortkastet for oss som for Statoil å bytte navn. Det er et søl med ressurser, og det vil også være et feil signal å ta vekk «Miljøpartiet» fra navnet, sier Hansson.

Ny ledermodell

Som det eneste i norsk partiflora opererer MDG med to talspersoner i stedet for en partileder. Det bør det bli en forandring på, mener Hansson.

– Alle partier rundt oss har vist at du ikke er immun mot ballade med en annen modell enn vår. Og vi har både dårlige og strålende erfaringer med vår modell. Men alt i alt er risikoen for partiet mindre med en tradisjonell ledermodell. For hvis det skjærer seg i toppen, så har du én leder som har mandat til å fatte beslutninger og ta partiet videre, sier han.

Spørsmålet skal på uravstemning til partiets medlemmer i høst og altså ikke realitetsbehandles i helgen. I stedet vil Une Aina Bastholm lørdag bli gjenvalgt som kvinnelig talsperson, mens Arild Hermstad er storfavoritt til å etterfølge Rasmus Hansson som mannlig talsperson. Utfordrer er Farid Shariati fra Vadsø.

Hakkebakkeskogen

Hansson, som ble valgt til talsperson i 2014 – året etter at han ble partiets første stortingsrepresentant noensinne, slo i talen fast at trivsel er MDGs endelige politiske mål.

Som eksempel trakk han fram det naturlige framfor det syntetiske, samfunnsansvar framfor profitt, langstekt mat framfor hurtigmat, gåvennlige bysentre framfor fjerne kjøpesentre, ferie framfor økt kjøpekraft og reparasjon framfor bruk og kast.

– Jada, det høres ut som MDG vil gjøre Hakkebakkeskogen til universell samfunnsmodell. Men det er ganske enkelt sånn at folk som trives, er mer produktive, belaster helse- og sosialbudsjettene mindre og er greiere å ha med å gjøre, sa Hansson og konkluderte:

– Hakkebakkeskogen lønner seg

(©NTB)