Tyske Wintershall og oljeselskapets partnere har planen klar for utbygging og drift av Nova-feltet i Nordsjøen. Sysselsettingseffekten anslås til 9.900 årsverk.
– I tillegg til å gi store skatteinntekter til landet, forventes det at prosjektet vil ha en høy norskandel. Prosjektet vil bidra til betydelig aktivitet i industrien og lønnsomme arbeidsplasser i Norge i flere år fremover, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).
Han fikk onsdag overlevert plan for utbygging og drift av olje- og gassfeltet, som tidligere ble kalt Skarfjell. Nova-feltet blir Wintershalls andre egenopererte utbygging på norsk sokkel.
Til sammen vil selskapet og de øvrige rettighetshaverne investere om lag 9,9 milliarder kroner i utbyggingen av feltet, som ble påvist i 2012.
– En stor dag for Wintershall Norge, sier konserndirektør Martin Bachmann.
– Avgjørelsen om å investere i Nova-utbyggingen viser vårt engasjement i Norge, fortsetter han.
Totale utvinnbare reserver er beregnet til 80 millioner fat oljeekvivalenter. I konsekvensutredningen er det anslått en sysselsettingseffekt på 9.900 årsverk i Norge i utbyggings- og driftsfasen.
Utbyggingsløsningen er en havbunnsutbygging som knyttes opp til Gjøa-plattformen. Nova vil få kraft fra Gjøa, der kraft fra land utgjør hoveddelen av kraftforsyningen.
– Ved å knytte seg til eksisterende infrastruktur oppnår selskapene god lønnsomhet ved Nova-utbyggingen. Samtidig bidrar Nova til forlenget økonomisk levetid for Gjøa-plattformen og dermed muligheter for økt verdiskaping fra andre felt, sier Søviknes.
PUD-en for Nova-feltet er den første av flere som ventes å bli lagt fram i løpet av året. Ifølge bransjenettstedet Petro.no kommer det til sammen seks til, inkludert fase to av kjempen Johan Sverdrup, som omfatter den mye omtalte løsningen med kraftforsyning fra land og helt ut til Utsirahøyden.
(©NTB)