Kuben yrkesarena i Oslo med Fagskolen i Oslo, Lærlingsenteret for byggfag og Kuben videregående skole. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Resett erfarer at elever ved en videregående skole i Oslo har fått melding fra skolen, med beskjed om at det vil holdes et slags informasjonsmøte i anledning muslimenes fastemåned Ramadan. I meldingen, som er delt som skjermdump på Facebook, har elevene fått følgende beskjed:

– Kjære elever. Vi minner om at det kommer en imam og informerer om Ramadan og eksamensperioden. Dette holder sted i 4. etasje på Bikuben i storefri i dag.

Foto: Privat skjermdump

Det er Kuben videregående skole som har sendt denne meldingen ut til sine elever.

En som har omtalt meldingen i sosiale medier er religionskritikeren Anita Farzaneh i Secular Forum. For en en tid tilbake kunne Resett rapportere at Farzaneh arrangerte en alternativ kvinnesaksmarkering i anledning kvinnedagen. Hun forteller Resett at mange unge muslimer nå lever et dobbeltliv.

– Det var en 18 år gammel jente som viste meg meldingen hun hadde mottatt på sin telefon. Hun har dessuten fått spørsmål fra skolen om hvorfor hun ikke er på skolen når imamen er der. Hva har imamer eller prester i det hele tatt på en skole å gjøre? Denne jenta kontakter meg, og oppdaterer meg på situasjonen. Naboer spør henne «faster du?». Hun lyver og sier at hun faster som en god muslim. Man er nødt til å lyve for miljøet.

Unge muslimer som ikke ønsker å faste sørger gjerne for å spise når de er utenfor hjemmet. I helgene blir mange passet på hjemme. Jobb og skole kan i så måte være et velkomment avbrekk for unge muslimer som ønsker å spise normalt. Om du da ikke går på Kuben VGS, som inviterer religiøse ledere til skolen.

– Jeg kjenner en annen jente, med somalisk bakgrunn. Hun er veldig forsiktig, vil ikke bli sett når hun skal treffe meg. Det er en smart jente. Hun sier at hun ikke vil faste. De fem dagene hun er på jobb kan hun skjule at hun ikke faster, men hjemme i helgene må hun forholde seg til den sosiale kontrollen.

Farzaneh understreker det positive i at noen unge muslimer i det stille gjør opprør mot foreldrenes reaksjonære religiøse holdninger.

– De er gjerne veldig redde. De sletter SMSene sine, noen sier rett ut at de hater foreldrene sine. Og de lever et dobbeltliv, og viser et ansikt til foreldrene sine, et annet for storsamfunnet. Det er ikke bra at 18-19-åringer i Norge lever sånn. Det er jo på en måte et godt tegn at de lyver for foreldrene sine, at de vil velge en annen vei. Men det er jo overhodet ikke bra, sier hun avslutningsvis.