Brannen hos Revac brøt ut søndag morgen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Politiet avblåser evakueringen av 150–180 boliger på Linnestadfeltet, opplyser Re kommune. Men brannen i Revacs gjenvinningsanlegg er ikke slukket.

Politiet gikk tidligere søndag ut med melding om evakuering av boligene, som følge av at vinden hadde snudd og tok med seg giftig røyk mot boligfeltet. Men senere meldte kommunen at tiltaket var avblåst.

Kommunen advarer samtidig bøndene i området mot å bruke vann fra lokale bekker og Aulivassdraget til vanning, etter at det er oppdaget brannlukt i vannet.

Brannvesenet fikk melding om brannen i 7-tiden søndag morgen, og samme ettermiddag besluttet brannvesenet å rive veggene for lette slukkingen. Brannsjef Per Olav Pettersen i brannvesenet i Vestfold opplyser at det ikke lenger er trygt for brannmannskapet å være inne i bygget.

– Takkonstruksjoner kan være så svekket at det er fare for at alt raser. Derfor går vi nå i gang med gravemaskin for å rive veggene utenfra. Skulle da taket falle ned, er det ikke fare for mannskapene. Målet er å kunne komme til med slukkemidler inne i den varme haugen, sier han til Tønsbergs Blad.

Han anslår at det vil ta lang tid å slukke brannen, kanskje opptil et døgn.

Tidligere på dagen opplyste politiet at fire personer var blitt evakuert.

– Folk bes om å holde vinduer og dører lukket og skru av varmepumper og annen ventilasjon. Røyken må ikke pustes inn, sier operasjonsleder Anne Meyer i Sørøst politidistrikt til NTB.

Tre ansatte pustet inn røyk

Tre personer som jobbet inne i anlegget da brannen startet, ble utsatt for røyk. De blir tatt hånd om av helsepersonell, opplyser politiet.

Bygget er på anslagsvis 3.200 kvadratmeter. Slokkingsarbeidet vanskeliggjøres av at taket er av betong. Dermed har brannvesenet måttet bruke røykdykkere for å slukke brannen innenfra.

Sivilforsvaret bistår med telt og drikkevann til slokkemannskapene.

Giftig røyk

Brannen oppsto i et bygg der det var «oppkvernede hvitevarer» og mye plast, ifølge Pettersen. Det førte til svart og svært giftig røyk.

Det var fire personer på jobb på stedet da brannvesenet ankom. Ifølge brannvesenet var en eller flere inne og forsøkte å slokke brannen. Sprinkleranlegget ble utløst, men det klarte ikke å hindre at brannen utviklet seg.

Det ble sendt 20 brannbiler til stedet. Det lokale brannvesenet får hjelp av kolleger fra Sandefjord, Larvik og Drammen.

Det er satt inn et skogbrannvaktfly for å holde øye med om nedfall eller plastbiter utløser brann i terrenget. Men brannen har så langt vært begrenset til bygget der den startet.

Forurensingsfare

Selskapet var også rammet av en storbrann i 2014. Den gang rant slokkevann ut i omgivelsene og forurenset drikkevann og lokale vassdrag. Forurensningen ødela dessuten avlingen for to gårdbrukere.

Vakthavende brannsjef Einar Flogeland sier de har hatt fokus på avrenning av slokkevann fra første stund.

– Anlegget ligger på en platting, og utløpet ble stengt relativt raskt. Tre ganger siden i morges har vi kvalitetssikret dette, sier han.

Forebyggende tiltak

Fylkesmiljøvernsjef Elisabet Rui opplyser at det har vært satt inn forebyggende tiltak etter den forrige brannen. Det er opprettet et basseng som tar imot avrenningsvann fra anlegget. Vannet herfra brukes til å slokke brannen, slik at det blir et lukket system.

– Det ser ut til å fungere. Vi tror ikke det blir noen vannforurensning denne gangen, sier Rui til NTB.

En ansatt fra Fylkesmannen er på plass for å overvåke, opplyser hun.

Etter den forrige brannen ble daværende daglig leder og to styremedlemmer dømt til mellom 60 og 90 dagers fengsel. Selskapet fikk en bot på 2,8 millioner kroner.

NTB