Oslo 20180524. Kjell Ingolf Ropstad (Krf) møter Helge André Njåstad (Frp) møtes i starten av budsjettforhandlingene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

KrF har i budsjettforhandlingene med regjeringen fått gjennomslag for å skrote det såkalte dødsgebyret, etter det NTB forstår.

Selv om det som alltid tas forbehold om at «ingenting er klart før alt er klart», begynner brikkene nå å falle på plass for budsjettkameratene. Det betyr at en avtale begynner å avtegne seg.

Det såkalte dødsgebyret, som KrF nå skal ha fått støtte til å stanse innføringen av, er en avgift på skifteattest på 1.130 kroner. Virkningen på årets budsjett er omkring 40 millioner.

Samtidig har KrF etter det NTB forstår, i all vesentlighet fått gjennomslag for kravet om å bruke 100 millioner ekstra på innføringen av en ny bemanningsnorm i barnehagene.

Det er planer om et nytt forhandlingsmøte om revidert nasjonalbudsjett torsdag, men noe tidspunkt er foreløpig ikke satt.

Øl-avgift består

Totalt sett skal de tre regjeringspartiene være villige til å flytte på inntil 250 millioner kroner for å få på plass en budsjettavtale med KrF.

Regjeringens forslag om et kutt i alkoholavgiften på 15 millioner kroner for små bryggerier, ser ut til å overleve forhandlingene.

Når det gjelder øvrig inndekning, skal det ikke være planer om helt nye «sprell» for å finne penger til KrFs hjertesaker.

Partene innledet forhandlinger for en uke siden og har gitt seg selv frist til fredag formiddag med å komme fram til en avtale.

Verbal-punkter

De fire ikke-sosialistiske partiene ser, som i tidligere forhandlinger, ut til å løse flere stridigheter gjennom såkalte verbalpunkter, altså tekst hvor regjeringen påtar seg forpliktelser.

KrF har tidligere sagt at forslaget i budsjettet om videreføring av anlegg for karbonfangst og -lagring (CCS) ikke er godt nok. Det kan ende med et punkt hvor regjeringen forplikter seg til å gå videre med to prosjekter, forutsatt at kvalitetssikringen tilsier det.

Når det gjelder antallet passkontorer, som regjeringen foreslår at kutte kraftig, kan regjeringen få beskjed om å utrede dette nærmere.

Det er foreløpig uklart hva som skjer med konflikten omkring regjeringens oppfølging av landmaktsplanen. KrF var sterkt kritisk til regjeringens svar til Stortinget om saken og vil ta en videre oppfølging, som også involverer Arbeiderpartiet, ut av revidert-forhandlingene. Det skal imidlertid ikke være regjeringspartienes ønske.

(©NTB)

[email protected]