Sandefjord 20110620. Politistasjonssjef Brian Jacobsen (t.v.) og Bellona-leder Frederic Hauge på havna til Oleon utenfor Sandefjord mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Miljøstiftelsen Bellona anmelder Sporveien etter at det ble bekreftet fra politiet at onsdagens oljelekkasje skjedde på Sporveiens anlegg på Ryen.

Opp mot 50.000 liter fyringsolje rant onsdag ettermiddag ut i Alnaelva og videre mot fjorden i Oslo. Lekkasjen skjedde på Sporveiens anlegg i Vårveien 55 på Ryen.

Bellona-leder Frederic Hauge sier de jobber på spreng med å undersøke saken og varsler at han vil anmelde Sporveien.

– Vi er oppe i Vårveien og forsøker å komme inn, men de nekter oss. Dette er grov miljøkriminalitet og det må etterforskes. Vi blir her helt til vi har funnet ut av dette, sier Hauge til NTB.

Bellona-lederen refser Sporveien for å ha dyttet skylden over på andre. Utslippet skjedde onsdag, men først torsdag formiddag ble det kjent at det var Sporveien som hadde forårsaket utslippet.

– Hvorfor har de ikke fortalt dette før? Hva har de å skjule? De har forsøkt å skjule seg bak at det var vært en annen operatør, men nå er det helt åpenbar at det er Sporveien som må stilles til ansvar her, tordner han.

-Vi er lei oss

I forbindelse med at et innleid firma skulle tappe ned olje i noen tanker på Sporveiens T-baneanlegg, oppsto det en lekkasje som førte til at titusener av liter med fyringsolje rant ut i Alnaelva og videre ned i Oslofjorden.

Kommunikasjonssjef Cato Asperud i Sporveien sier de hadde håpet på at det skulle foregå på en ordentlig, ryddig og miljøvennlig måte og at han har forståelse for at Bellona nå anmelder Sporveien.

– Vi er veldig lei oss og dette er noe som vi skulle hatt ugjort. Det som er viktig for oss nå er å bringe klarhet i hva som har skjedd her. En politianmeldelse vil jo være med på å tydeliggjøre og synliggjøre hva som har skjedd og å se alvorlig i saken, så jeg har stor forståelse for at det kommer en politianmeldelse, sier Asperud

– Mislykket beredskap

Hauge mener Oslo kommune burde ha iverksatt tiltak så snart meldingen om utslippet kom, like før klokken 16.30 onsdag ettermiddag.

– Her har brannvesenet handlet alene, og det har vært mislykket, mener Hauge.

Hauge forteller at Bellona nå prøver å få oversikt over miljøskadene utslippet har medført og sier at de allerede har fått inn mange rapporter om død fisk.

– Dette kommer til å vare i flere dager, og jeg tror ikke folk kan bade i Sørenga på en stund, sier han.

– Manglet ikke ressurser

Informasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat, Lars Magne Hovtun, kjenner seg ikke igjen i Hauges beskrivelser og forteller til NTB at oljevernhendelser i Oslofjorden er noe brannvesenet er godt rustet for og trener på jevnlig.

– Det var ikke slik at vi manglet ressurser i den innledende fasen, slik det beskrives i Hauges kritikk. Vi hadde et veldig godt samarbeid med flere kommunale etater for å forhindre forurensing, blant annet andre brannvesen, vann- og avløpsetaten var med oss flere steder i går, i tillegg til tett kontakt med Bymiljøetaten og Sporveien. Så det at vi sto alene er direkte feil, sier Hovtun til NTB.

Informasjonssjefen sier at det er rutine å evaluere slike hendelser og at det også er tilfelle her.

– Vi skal selvfølgelig være ydmyke nok til å evaluere hvordan vi håndterte dette og hva vi kan lære av det, sier Hovtun.

Brannsjefen og Oslo kommune skal orientere pressen om saken torsdag ettermiddag.

(©NTB)