Opposisjonen og regjeringspartiene anklaget hverandre for en tam trontaledebatt, hvor politiske vyer for fremtiden glimret med sitt fravær.
– Jeg er litt overrasket over debatten. Hvor er de nye poengene? Retorikken? Hvor er den nye politikken? utbrøt Høyres Stefan Hegglund da det var hans tur på talerstolen om lag ti timer etter at trontaledebatten startet.
Hegglund rettet et svingslag mot opposisjonen, som han mente førte lite konstruktiv debatt.
– Hvor er venstresidens forståelse av at de tapte dette valget? Det høres nesten ut som de vant. At flertallet av befolkningen ønsket deres politikk, sa Hegglund.
Trontaledebatten fortsatte utover kvelden i Stortinget, og tas opp igjen onsdag.
Arbeiderpartiet og SV mente imidlertid at trontalen viste at det er hos regjeringen det skorter på politiske ideer.
– Vi hører lite om framtiden fra regjeringssidens talere. I stedet har de i stor grad talt om valget, om valgresultatet og til og med om Arbeiderpartiets evaluering, kontret Arbeiderpartiets Sverre Myrli, og påpekte at også alle partiene på borgerlig side tapte i oppslutning i valget.
– Her snakker man om at høyresiden fikk fornyet tillit, et klart mandat. Jeg tror jeg ville gått litt stillere i dørene, la han til.
Senterpartiet etterlyste Høyre og Frps nye regjeringsplattform, og partileder Trygve Slagsvold Vedum lot det skinne igjennom at han synes partiene bruker lang tid.
– Vi i Senterpartiet er spent på når den kommer, på hva som er den nye planen for regjeringen, og på hva som er strategien, sa Vedum. Han viste til at den rødgrønne regjeringen hadde sin oppdaterte regjeringsplattform flere dager før trontaledebatten i 2009.
– Så min utfordring til statsministeren er: Når kan vi se en ny regjeringsplattform fra Høyre og Fremskrittspartiet? Hva er den nye strategien, hva er politikken, hvor er veien regjeringen nå skal gå de neste fire årene?
Til ABC-Nyheter utdyper han at avklaringen mellom regjeringspartiene og Venstre trekker ut – noe han finner problematisk.
– Det har vært mye uro rundt det om Venstre skal inn eller ikke, men de må pået tidspunkt ta et valg, sier Vedum.
Også Ap-leder Jonas Gahr Støre viste til at han venter på de kommende forhandlingene om regjeringsplattform.
– Det betyr kanskje at trontalen som vi hørte i går, skal justeres når en ny plattform ser dagens lys, og prioriteringene kommer inn der, sa Støre.
Tidligere på dagen erkjente statsminister Erna Solberg (H) at regjeringen vil kunne ryke på flere nederlag de neste fire årene. Allerede under trontaledebatten ble det klart at det er flertall for å utvide fedrekvoten fra 10 til 14 uker. Saken blir dermed den første som viser at regjeringens maktgrunnlag i Stortinget er skjørere enn før.
– En mindretallsregjering må lære seg å leve med at man går på nederlag, sa statsministeren, som også oppfordret opposisjonen til å utvise ansvarlighet.
Ved inngangen til tirsdagens trontaledebatt hadde Stortinget registrert 31 ulike representantforslag fra opposisjonspartiene. I tillegg kommer ni løse forslag til selve debatten. En høstflom av kostbare forslag, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.
Men Senterpartiets Marit Arnstad sparker ballen tilbake.
– En mindretallsregjering kan ikke diktere Stortingets flertall. Valgresultatet har gitt en helt ny dynamikk på Stortinget. Det tror jeg vi vil få se mange eksempler på framover, sa Sps parlamentariske leder Marit Arnstad.
(©NTB)