NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte fredag Tysklands statsminister Angela Merkel i Berlin. Foto: Johan Falnes / NTB scanpix

USAs president Donald Trump har gjort Tyskland til hoggestabbe nummer én foran NATO-toppmøtet. Det setter statsminister Angela Merkel i en vanskelig posisjon.

Tyskland kommer ikke til å nå NATOs mål om å bruke 2 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar.

Det bekreftet statsminister Angela Merkel da hun fikk besøk av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i Berlin fredag. De møttes for å planlegge det kommende toppmøtet, som går av stabelen i juli.

Merkel påpekte at målet NATO faktisk har vedtatt, er at de allierte skal bevege seg mot 2 prosent fram mot 2024.

– Og det gjør vi. Det er det ingen tvil om. Men det er ikke realistisk å nå 2 prosent innen 2024. Jeg mener man må være ærlig. Vi beveger oss mot 2 prosent, og vi støtter dette målet, men vi må også være realistiske i våre uttalelser om det, sa hun til norsk presse i Berlin.

Ifølge Merkel er tyskernes mål i stedet å nå 1,5 prosent. I dag ligger de på bare 1,2 prosent.

Amerikansk kritikk

Det store spørsmålet er hvordan USAs president Donald Trump vil reagere på planen.

Da Stoltenberg besøkte Det hvite hus i forrige måned, gikk president Trump nok en gang til angrep på Tyskland for å bruke for lite penger på forsvar.

Trump krever at forsvarsbudsjettene må øke i hele Europa. Men han har gjentatte ganger gjort det klart at Tyskland har et spesielt ansvar for å få pengebruken opp.

– Det setter Merkel i en veldig vanskelig situasjon, sier Kate Hansen Bundt, generalsekretær i Atlanterhavskomiteen.

Vanskelig regjeringssituasjon

Tyskernes lave pengebruk er nemlig vanskelig å forstå for USA, som mener det er urettferdig at amerikanske skattebetalere skal måtte ta regningen for Tysklands sikkerhet når Tyskland er Europas sterkeste økonomi og samtidig nyter godt av store handelsoverskudd.

– Men den innenrikspolitiske situasjonen gjør det vanskelig for Merkel å møte dette, forklarer Bundt.

Den politiske knipen har historiske grunner, men er også forbundet med regjeringssituasjonen i Tyskland, der konservative Merkel leder en heller ustabil storkoalisjon sammen med sosialdemokratiske SPD.

– Sosialdemokratene ønsker å bruke penger på velferd. Det er mye annet man vinner mer på enn å øke forsvarsbudsjettene i en befolkning som på grunn av de to verdenskrigene er mer pasifistisk innrettet enn veldig mange andre. Tyskland har en helt annen kultur for militær maktbruk enn Frankrike og Storbritannia, sier Bundt.

Anspent etter G7

Stoltenberg selv skryter av Merkel, som han mener har en egen evne til å finne løsninger.

– Hun er en politiker som imponerer med sin evne til å finne kompromisser og håndtere vanskelige saker, sier NATO-sjefen.

At situasjonen er spent etter det mislykkede G7-toppmøtet i Canada, er likevel ikke til å legge skjul på.

Stoltenberg mål er nå å forhindre at denne splittelsen forplanter seg videre til NATO.

– G7-møtet viste jo tydelig at det er uenigheter. Det gjør det enda viktigere å bruke NATO til å skape samling og bidra til at ikke disse uenighetene øker og skaper enda større problemer, sier Stoltenberg til NTB.

– Det å bruke NATO som et redskap til å bringe land sammen, er enda viktigere nå, sier han.

NTB-Johan Falnes
(©NTB)