«Ytringsfriheten har kostet Razia Rahman sjelefrenden» heter det i en artikkel ved NRK- journalist Iram Ansari publisert på NRK.no den 17.06.18. Jeg har fortsatt til gode å miste noen sjelefrender til ytringsfriheten, men endel skolekamerater og kollegaer har nok forlatt meg på sosiale medier på grunn av at jeg praktiserer min dyrebare ytringsfrihet etter forgodtbefinnende. Har man ikke politisk korrekte meninger er det et velkjent fenomen for stadig flere av oss.

Men la meg komme til poenget. I artikkelen omtales drapet på den bangladeshiske forleggeren Faisal Arefin Dipan som blant annet hadde utgitt endel religionskritiske bøker. Han ble hakket til døde av flere unge menn som hadde brutt seg inn på kontoret hans. De unge mennene omtales i artikkelen som «ekstremister». At det mest sannsynlig var islamister hoppes det elegant bukk over. NRK journalist Iram Ansari begrunner dette med at:

«Siden boken som ble utgitt av Dipans forlag kritiserte alle type religioner og gjerningsmennene aldri ble tatt, vet man ikke for sikkert hvem det var som drepte han.»

Nuvel. Selv om Ansaris omgang med fakta er særdeles presis, så vet hun godt hvem det er som dreper religionskritikere i Bangladesh – og forøvrig i resten av den islamske verden – det er islamister. Og de dreper ikke de som kritiserer enhver religion, de dreper de som kritiserer islam. Siden 2013 har Bangladesh opplevd en bølge av militant islamisme, og et femtitalls ateister, forfattere, forleggere, religiøse minoriteter og utlendinger er blitt drept av islamister.

Jeg skal ikke spekulere i hvorfor Ansari ikke finner det som god folkeopplysning å informere sine lesere om bakgrunnen for 99% av de religiøst begrunnede drapene i den islamske verden. Men å skrive en artikkel der det fremstilles som om alle religiøse ekstremister dreper sine respektive religioners kritikere i samme grad er i mine øyne etisk betenkelig fordi det er så langt fra en objektiv sannhet man kan komme.

Og mens journalistene i NRK fortsetter å produsere artikler der verden ses på gjennom et nøkkelhull sitter kringkastingssjefen og lurer på hvorfor alternative medier stadig får flere lesere. Vel, svaret er kanskje rett foran nesen på ham – om han bare vil åpne øynene.