Tidligere landslagskaptein Jan Åge Fjørtoft vil at norsk fotball skal bli en tydelig stemme i kampen for homofile rettigheter.
Den tidligere Lillestrøm- og Middlesbrough-spissen tente virkelig til da det under Fotballforbundets frokostseminar «Jævla homo» kom et forslag om å sende norske klubber ut i E-cupen med kapteinsbind i regnbuefarger.
– Det var en herlig idé som ble skapt mens vi pratet. Det er en fantastisk god idé. Jeg vil oppfordre norske klubber som skal ut i Europa, spesielt de som skal ut i kamper i land hvor de homofile ikke har like gode vilkår som her hjemme, om å spille med regnbuefarger på kapteinsbindet. Det vil være et fantastisk og tydelig signal om vi får til det, sier Fjørtoft til NTB.
– Hvilke reaksjoner tror du dette får?
– Jeg håper at vi får diskuterte temaet. Dette er ikke først og fremst for å henge ut det landet, det regimet eller de politiske lederne som styrer, men vi kan sette i gang en debatt om dette i land hvor man er veldig strenge på homofil lovgiving. Vi vet at det er like mange homofile i de landene og hvor undertrykt de lever. Det handler om å vise homofile i de aktuelle landene at de ikke står alene. Da er det stor symbolikk fra fotballen å vise at de ikke står alene, sier den tidligere landslagsspissen.
Selv meldte han seg i sin tid ut av statskirken. Den kristne sunnmøringen kjente seg ikke lenger igjen i den norske kirken.
– Hver eneste morgen våkner jeg med den tanken om at idretten kan forandre verden. Det er ikke engang en klisjé. Jeg har fått lov til å reise verden rundt og se hvordan sport kan brukes. Idretten er slik at det ikke spiller noen rolle hvem du stemmer på, hvilken gud du tror på eller hvilken hudfarge du har. Men vi ser at idretten henger igjen når det gjelder homofili. Derfor gjorde jeg et helt klart valg da jeg meldte meg ut av statskirken. Jeg ønsket ikke lenger å være med i en organisasjon som den gangen hadde den type holdninger som de har, sier Fjørtoft ivrig.
Han sier han har stor forståelse for at profilerte, mannlige fotballspillere ikke orker å stå fram utad.
– Jeg bruker meg selv som eksempel. På 1980-tallet sto jeg fram som kristen avholdsmann fra Sunnmøre. Nå er det bare sunnmøringen igjen. 30 år etter får jeg fortsatt spørsmål om å uttale meg om alkohol. Jeg har ikke gjort det på 25 år. Og jeg blir fortsatt bedt om å diskutere kristendom. Det er helt fint. Men jeg har ikke snakket om de tingene på 20 år. Og da skjønner jeg at folk ikke orker det sensasjonspreget som vil komme dersom en profilert herrespiller står fram.
– Vi er i ferd med å skape et mangfoldig samfunn. Jeg har stor respekt for dem som ikke ønsker å bli «fotballhomoen». Det er et valg de selv må gjøre, så må alle vi andre skape en kultur der det ikke blir diskutert om det er rett eller galt. Vi er ute etter fotballspillere som er glad i å spille fotball, om man er glad i en mann eller kvinne, eller er glad i begge kjønnene, spiller absolutt ingen rolle.
Fjørtoft sier han vet om homofile spillere i norsk fotball som har stått fram i garderoben, men aldri utad.
– Jeg tror det er flere miljøer rundt om i Fotball-Norge der de har homofile spillere og hvor man stilltiende har akseptert det. Den personen skal ikke pushes fram. Jeg får en godfølelse når jeg tenker på dem som har stått fram i garderoben og sagt «han er homofil» og at han da blir litt beskyttet, fordi han ikke er helt klar til å stikke seg fram, sier Fjørtoft.
Fotballforbundet har strammet inn retningslinjene.
– Homohets er likestilt med rasisme og det skal gis direkte rødt kort. Vi har hatt sanksjonssaker i ungdoms- og seniorfotballen der spillere har fått karantene og blitt utestengt fra kamp og trening, sier NFF-direktør for kommunikasjon og samfunn Svein Graff.
(©NTB)