USAs utenriksminister Mike Pompeo tok tirsdag imot sin norske kollega Ine Eriksen Søreide (H) i Washington. Foto: AP / Manuel Balce Ceneta / NTB scanpix

Trass i krangler om Iran-avtalen, klima og stål-toll: Norges forhold til sin nærmeste allierte USA er ikke svekket, mener utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

– Vi kan være dypt uenige om enkeltsaker, men det gjør ikke at det bilaterale forholdet vårt blir svakere. Vi samarbeider veldig nært og godt på veldig mange områder, sier Søreide (H) til NTB etter møtet med sin amerikanske kollega Mike Pompeo i Washington tirsdag.

– USA er vår nærmeste allierte, som vi kan være åpen og direkte med, konstaterer Søreide, og fortsetter:

– Dette svekker ikke forholdet til USA. Vi må huske på historien. Vi har samarbeidet bilateralt med USA gjennom skiftende presidenter og presidentperioder, og uansett hvem som har vært i regjering i Norge.

Samtidig er det liten tvil om at USA under president Donald Trump det siste året gang på gang har handlet stikk i strid med det som i en årrekke har vært Norges holdning til internasjonale spørsmål.

Problemer i kø

Her er noen av sakene:

* For vel ett år siden trakk Trump USA fra den globale klimaavtalen fra Paris. Statsminister Erna Solberg (H) var «svært skuffet».

* 6. desember kunngjorde Trump at USAs ambassade i Israel skulle flyttes til Jerusalem. Søreide var «svært bekymret» for at beslutningen vil gi økt ustabilitet. Ambassaden åpnet i mai.

* I mars varslet USA innføring av handelshindre på stål og aluminium. «Nasjonal sikkerhet som unnskyldning for proteksjonisme er ikke konstruktivt», uttalte Søreide.

* I mai i år trakk Trump USA fra atomavtalen med Iran. Søreide «beklaget» beslutningen og var «bekymret» for konsekvensene.

* USA har også tydelig krevd at Norge må øke bevilgningene til forsvar, opp mot 2 prosent av BNP. Norge ligger foreløpig langt unna målet.

Ikke vanskelig

Men Søreide avviser at de mange uenighetene gjør forholdet anstrengt.

– Det er ikke vanskelig i det hele tatt å ta opp disse sakene. USA er veldig godt kjent med vårt standpunkt, både når det gjelder ambassaden i Israel, handel, Iran-avtalen og Parisavtalen, sier hun.

Samtidig er det ikke første gang forholdet mellom USA og Norge gjennomgår store prøvelser. Da George W. Bush var president på starten av 2000-tallet, kjølnet forholdet da Norge ikke ville være med på USAs invasjon i Irak i 2003.

– Påstander om at det bilaterale forholdet var varig skadet også i tidligere perioder, har vist seg å ikke stemme. Vi har et veldig solid fundert forhold og en gjensidig interesse av å jobbe sammen om å løse utfordringer, sier Søreide i dag.

Reaksjoner

SV har gjentatte ganger bedt regjeringen si klarere fra om uenigheter med USA.

– Brendes oppgave er ikke å koseprate med det stadig mer ytterliggående regimet til Trump. Det er å stå opp for de verdiene og de menneskene som trues av denne politikken, sa SV-leder Audun Lysbakken etter et møte mellom tidligere utenriksminister Børge Brende (H) og Pompeos forgjenger Rex Tillerson.

Også Høyres koalisjonspartner Frp har reagert i skarpe ordelag mot Trumps handelspolitikk.

– Vi vet av erfaring at det bare er tapere når vi får mer innadvendt politikk med handelsrestriksjoner og tollbarrierer, sa Siv Jensen, finansminister og Frp-leder, til Nettavisen i mai.

(©NTB)

[email protected]