Illustrasjosnbilde. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Bare to av fem Virke-bedrifter sier de har planer om å ansette sommervikarer i år, ifølge en fersk rundspørring. Utviklingen bekymrer handelsnæringen.

55 prosent av de 1.870 virksomhetene i tjenestenæringene som har svart på undersøkelsen, sier de ikke har planer om å ansette sommervikarer. 4 prosent er usikre.

Fire av fem Virke-bedrifter sier i rundspørringen som ble lagt fram onsdag, at de skal ansette et likt antall vikarer som i fjor.

Ofte kan en sommerjobb innen handel være et springbrett inn i arbeidslivet for ungdom, og 66 prosent av de spurte bedriftene innen dagligvare har planer om å ansette sommervikarer.

Kontrasten er stor til området kunnskap og teknologi, hvor nesten fire av fem ikke skal ha sommervikarer.

Nesten fire av fem bedrifter oppgir at de ikke har behov for ekstra krefter i ferietiden som den viktigste årsaken til at de ikke skal ansette sommervikarer.

Samtidig oppgir 65 prosent av arbeidsgiverne at de «i stor grad» får det de ser etter når de ansetter vikarer.

Bekymret

Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen liker ikke utviklingen og mener flere, ikke færre norske ungdommer bør få erfaring som sommervikarer.

– All arbeidserfaring teller positivt, og en sommerjobb kan være inngangsporten til arbeidslivet, sier hun, og har følgende budskap til arbeidsgiverne:

– Dagens ungdommer er mer ambisiøse enn noensinne. De kan bidra positivt i din virksomhet i dag, og de kan bli en kritisk ressurs for din virksomhet i fremtiden.

Men Madsen ser ingen tegn til at den negative trenden snur.

– Dette bekymrer meg fordi arbeidslivet er den beste og viktigste læringsarenaen. Det er flott at de unge tar mer utdanning, men det hjelper lite å ha lest alle bøker i verden hvis du har null jobberfaring, sier hun i en pressemelding.

Madsen tror digitalisering, automatisering og økt netthandel kan gjøre det vanskeligere for unge å få sommerjobb.

Dystre SSB-tall

Unge får ofte sitt første møte med arbeidslivet i Virke-bedrifter innen handel, service og reiseliv. Men tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) tirsdag viste at bare 37 prosent av norsk ungdom var i jobb sommeren 2017. Det er det laveste antallet noensinne.

På slutten av 90-tallet hadde tre av fire ungdommer mellom 15 og 17 år sommerjobb, ifølge SSB.

– Det er lett å slenge inn en kommentar om at norsk ungdom er late, men jeg tror bildet er mer nyansert enn det, sier bransjesjef for handel i NHO Service og Handel, Leif Bache-Mathiesen, til ANB.

Han mener arbeidsgiverne må ta sin del av skylda.

– Jeg tror arbeidsgiverne kan bli flinkere til å informere tidligere om at de ønsker vikarer. Jeg tror også foreldrene har blitt litt latere. De har ikke like store ambisjoner om å få barna i jobb som før.

(©NTB)

[email protected]