Redningsarbeiderne som forsøker å få et guttelag ut av en oversvømt grotte i Thailand, lover å ikke gjøre noe som setter deres liv eller helse i fare.
Arbeidet med å redde guttene ventes å bli en langvarig prosess, full av utfordringer ettersom guttelaget på ingen måte er topptrente dykkere, og ettersom det antas at enkelte av dem ikke engang kan svømme.
Provinsguvernør Narongsak Osattanakorn i Chiang Rai sier guttene muligens kan reddes ut enkeltvis, ut ifra en vurdering av hvor klare de er.
– Det er ikke sikkert at alle 13 kommer ut samtidig. Hvis forholdene er rett og personen er 100 prosent klar, kan vedkommende komme ut, sier han ifølge nyhetsbyrået AP.
Videre sier han at myndighetene kontinuerlig evaluerer hvor klar hver enkelt er, og at de ikke vil forsøke å redde noen dersom det innebærer noen form for risiko.
– Vi skal ta vare på hver enkelt som om de var våre egne barn, sier Osattanakorn.
12 gutter mellom 11 og 16 år og fotballtreneren deres tok seg inn i en grotte i Chiang Rai etter en fotballkamp 23. juni. Kraftig regnvær førte til at grotten ble oversvømt, og fotballaget ble innesperret.
Elleve dager senere jobber redningsarbeiderne fortsatt døgnet rundt med å pumpe ut vann fra grotten. Samtidig vet de veldig godt at det er meldt dårlig vær også i dagene framover.
De vanskelige forholdene gjør at kun én centimeter vann blir pumpet ut i timen.
– Vi skal evakuere alle 13 så raskt som mulig, men jeg vil ikke spesifisere hvilken dag og dato det skjer, sier Thailands statsminister og juntaleder Prayut Chan-o-cha ifølge AFP.
Myndighetene jobber fortsatt med å finne ut av hva som er det beste måten å få de 13 ut på.
Etter over en uke uten livstegn ble guttene funnet i live mandag av to britiske dykkere. Siden har dykkere fra marinejegerstyrken Navy SEAL dykket inn og ut med mat og medisiner.
Et av alternativene myndighetene vurderer, er å lære de innesperrede guttene å dykke, slik at de kan ta seg ut selv om det er høy vannstand i grotten. Guttene hadde på seg dykkermasker og trente på pusting onsdag.
Forholdene gjør det imidlertid særs risikabelt å ta fotballaget ut samme vei som dykkerne bruker. Veien beskrives som lang og farlig, selv for rutinerte og topptrente dykkere.
Claus Rasmussen, som deltar i redningsarbeidet, sier guttene har fortalt dykkere at de har hørt hundebjeff, hanegal og barnelek mens de har vært innesperret.
Ifølge CNN har dette ført til at man nå har intensivert arbeidet med å finne ut om det finnes et hull de kan komme seg ut gjennom, istedenfor å forsøke å få dem ut gjennom vannet. Alternativ tre er å vente til regnværssesongen er over.
Mens alternativene vurderes, jobber dykkerne med å gjøre livet så behagelig som mulig for guttene mens de er innesperret.
Blant annet prøver de å få på plass en fiberoptisk internettkabel, slik at guttene kan få kontakt med familie og venner. Så langt har det vært mislykket ettersom kablene ikke er laget for å tåle vann.
Thailandske myndigheter publiserte onsdag to nye videoer fra innsiden av grotten. I en av dem presenterer guttene seg en etter en, før de forteller at de er friske.
Ved sin side har de sin 25 år gamle trener, som ifølge det lokale nyhetsnettstedet Sanook.com fysisk sett er i dårligst tilstand, ettersom han lot guttene få maten de hadde pakket med seg da de gikk inn i hulen.
Mot slutten av videoen sier en av guttene at han ble glemt bort i introduksjonsrunden, noe som fører til latter inne i grotten. Utenfor grotten har foreldre og pårørende samlet seg, og flere har sett videoklipp av sine barn, ifølge TT.
– Han har blitt tynnere, sier en mor når hun ser sin egen sønn, men legger til at hun er glad for at han er sammen med lagkamerater og treneren sin.
NTB-Hanad Ali og Andreas Løf