Oslo 20100421. Frp-leder Siv Jensen (t.v.) og Høyre-leder Erna Solberg sammen etter Stortingets spørretime onsdag. Solberg smiler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) har funnet en bakvei til innsidekunnskap om brexitforhandlingene. 

I utgangspunktet står Solberg på utsiden når hun besøker Brussel torsdag. Mens stats- og regjeringssjefene i EU samles til toppmøte, skal den norske statsministeren ha et separat møte med EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans. I tillegg skal en ekspert fra tankesmia European Policy Centre oppdatere henne om aktuelle europeiske spørsmål.

Men det er ikke derfor hun er i byen. Solberg skal nemlig på et formøte til EU-toppmøtet i regi av Det europeiske folkeparti (EPP).

Kilde til innsidekunnskap

EPP er en paraplyorganisasjon for konservative partier i Europa. Høyre har status som assosiert medlem og partifamilien er i ferd med å bli en viktig kilde til innsidekunnskap om brexitprosessen.

– Gjennom deltakelse på møter i EPP får jeg og Høyre mer innblikk i den løpende politiske diskusjonen i EU om brexit og dessuten en politisk arena for å framføre våre synspunkter, sier Solberg.

– Jeg har deltatt jevnlig på EPP-møter siden jeg ble partileder i 2004, og ser på det som en viktig uformell møteplass, sier hun.

Spesielt invitert

Solberg er spesielt invitert til torsdagens møte. Utenom henne er det kun konservative politikere fra EUs medlemsland som deltar.

På møtet skal EUs sjefforhandler Michel Barnier oppdatere de konservative lederne om status i brexitforhandlingene. På plass er også tunge navn som Tysklands statsminister Angela Merkel, EUs president Donald Tusk og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Solberg ble også spesielt invitert til et lignende EPP-møte uka etter den britiske folkeavstemningen om brexit i juni i fjor.

I tillegg har Høyre fått en plass i EPPs egen arbeidsgruppe for brexit. Fram til nå er det europaminister Frank Bakke-Jensen som har representert Høyre i denne gruppen.

Supplement til formell kontakt

EPP er blitt viktig for regjeringen fordi deltakelsen der er blitt en vei inn i politiske diskusjoner som Norge normalt er utestengt fra.

I de formelle forhandlingene mellom EU og Storbritannia er Norge ikke part. Barnier har likevel møtt norske diplomater etter hver forhandlingsrunde for å oppdatere dem om status i samtalene. I disse møtene har de også diskutert mulige løsninger for de tre EØS-landene.

Solberg mener EPP-møtene er et nyttig supplement til denne mer formelle kontakten.

– Jeg håper andre norske partier også bruker sine europeiske partifamilier til å fremføre norske interesser i denne prosessen, sier hun.

Uavklart om borgeres rettigheter

Et viktig spørsmål er hva som skal skje med nordmenn i Storbritannia og briter i Norge den dagen Storbritannia går ut av EU.

Norges håp er at EØS-landene skal få mulighet til å koble seg på den avtalen EU og Storbritannia blir enige om for briter og EU-borgere. Men det er ennå ikke avklart hvordan det skal la seg gjøre rent juridisk.

– I våre øyne er dette mer et juridisk enn politisk spørsmål, sier en EU-kilde anonymt til NTB.

Kilden bekrefter at EU har diskutert saken med Norge.

– Målet vårt er å sikre at de får samme beskyttelse som EU-borgere. Men juridisk sett er det ikke så enkelt, sier vedkommende.

(©NTB)