Statsminister Theresa May mener en hard grense mellom Irland og Nord-Irland er utenkelig. Hun ber EU om å endre sin holdning for å få til en løsning.
– Ikke fall tilbake på standpunkter som allerede er blitt avvist som uakseptable, sa May i en tale i Belfast fredag. May er på et to dagers besøk i Nord-Irland, og har blant annet besøkt grensen mellom Nord-Irland og Irland.
Den britiske statsministeren sa at Storbritannia i brexit-forhandlingene med EU har foreslått en løsning med frihandel for industri- og landbruksprodukter, men ikke tjenester.
En slik løsning vil ifølge May være et grunnlag for å kunne ha en sømløs grense på den irske øya. Hun mener også at avtalen vil være i både EU og Storbritannias interesser.
– Du kan bare snakke med folkene som bor langs grensa for å skjønne at tanken om en hard grense er nesten utenkelig, sa May.
Statsministeren avviste en løsning der Nord-Irland forblir i EUs tollunion, ettersom dette i praksis ville lagd en grense innad i Storbritannia.
Nord-Irlands tidligere minister Peter Hain anser Mays planer som urealistiske. Han mener at dagens tale har bidratt til å svekke folkets tillit til regjeringen.
– Det er hun som insisterer på å forlate tollunionen og et felles marked – uten at noen av delene var et tema for valgkampen i 2016. Det er Mays uforsonlighet som øker risikoen for en hard grense på den irske øya, sier Hain til Sky News.
EU har tidligere advart sine medlemsland om et scenario uten noen avtale.
I en slik situasjon, advarer EU-kommisjonen, vil det ikke finnes noen ordning for EU-borgere som bor i Storbritannia og briter som bor i EU.
EU vil samtidig måtte innføre full grensekontroll mot Storbritannia, noe som blant annet vil føre til store forsinkelser for veitransport og problemer ved havner.
«I fravær av enighet om en avtale om uttredenen, eller hvis avtalen om uttredenen ikke ratifiseres i tide av begge parter, blir det ingen overgangsperiode, og EUs lovgiving vil slutte å gjelde i Storbritannia fra og med 30. mars 2019», fastslås det i det 16 sider lange forberedelsesdokumentet også sendt ut til Norge.
(©NTB)