Fuglepersektiv av Cap Ferrat med fjelllandsbyen Èze i forgrunnen. Foto: Wikimedia Commons

Frankrikes Middelhavskyst – Côte d’Azur – er kjent for å være svært glamorøs med høy sjampagneføring. Rikdom og velstand finnes i overflod over hele regionen, men et område skiller seg spesielt ut – nemlig kommunen Saint-Jean-Cap-Ferrat. Her finnes de aller mest ettertraktede, grandiose og spektakulære eiendommene på hele den franske rivieraen. Resett har besøkt området.

Selve Saint-Jean-Cap-Ferrat ligger på en halvøy mellom de pittoreske tettstedene Villefranche-sur-Mer og Beaulieu-sur-Mer. Store deler av området, inkludert hele vestsiden av halvøya, var opprinnelig eid av den beryktede belgiske kongen Léopold II – mest kjent for den brutale koloniseringen av Kongo –  frem til hans død i 1924.

Ekstrem rikdom

I dag står luksuseiendommene tett i tett i Saint-Jean-Cap-Ferrat – den ene mer spektakulær enn den andre. De aller fleste er dog godt skjermet bak høye inngjerdinger og naturelle barrierer for å hindre innsyn fra allmenheten. På eiendommene bor og ferierer verdens aller mest velstående mennesker – inkludert flere russiske oligarker, den amerikanske tech-milliardæren og Microsoft-medgründeren Paul Allen og den kjente britiske komponisten Andrew Lloyd Weber, for å nevne noen.

Det finnes mildt sagt mange utrolige eiendommer og villaer på Saint-Jean-Cap-Ferrat, men ingenting kan måle seg med Kong Léopolds gamle favorittferievilla – Villa Les Cèdres (tidligere kjent som Villa Léopolda). Villaen rommer 5 400 kvadratmeter fordelt på 14 soverom og har en hage på rundt 141 mål. Villa les Cèdres innehaver tittelen som verdens dyreste eiendom og ligger for øyeblikket ute for salg for 350 millioner euro.

Villa Cèdres. Foto: Wikimedia Commons.

Villa Cèdres var i sentrum av en kontrovers for ti år siden da den russiske oligarken Mikhail Prokhorov ønsket å sikre seg eiendommen for 320 millioner euro. Ettersom han ikke hadde hele summen tilgjengelig på kjøpstidspunktet, måtte oligarken legge inn et depositum på 32 millioner euro for å sikre seg rettighetene til å kjøpe den senere. Men da finanskrisen slo til sent i 2008, gikk det tydeligvis hardt utover finansene til Prokhorov – som ledet til at han måtte trekke seg fra kjøpet. Dette skjedde ikke uten at russeren mistet hele depositumet etter en rettsak. Prokhorov måtte således vinke de 32 millioner euroene farvel uten å ha noe å vise til.

Aktiviteter for allmenheten

Kyststien. Foto: Wikimedia Commons

Det finnes også ting for vanlige «dødelige» å gjøre i området. Det er mulig å gå rundt hele halvøya på en kyststi – en tur som er rundt 13 kilometer lang.  Selv om hele Saint-Jean-Cap-Ferrat er dominert av enorme eiendommer, er denne delen av halvøya relativt urørt. Man ser i ny og ne bakfasadene til de spektakulære villaene på toppen av den bratte skråningen som preger landskapet, men selve sjøveien er nydelig med fin natur i alle retninger i form av grønn vegetasjon, spisse grå svaberg og azurblått hav. Det er en fantastisk fin tur, selv om visse strekninger domineres av bratte stup og trange stier – noe som kan være litt utfordrende for dem med høydeskrekk

 

Ved siden av fantastiske eiendommer og majestetisk natur, finnes det selvsagt gode restauranter ikke bare i Saint-Jean-Cap-Ferrat, men også de nærliggende byene Beaulieu-sur-mer, Villefranche-sur-Mer, Monaco, Cannes, Èze, Menton og Nice. Høres dette interessant ut? Hvis du ikke har råd til Villa Cèdres, selges det for øyeblikket en 12-roms villa i området nå for kun 56 millioner euro. Løp og kjøp!