Det er etter hvert kommet frem at mannen som angrep busspassasjerer i Lübeck hadde iransk innvandrerbakgrunn. Det blir blant annet opplyst i NTB-meldingen som Resett.no har trykket.
Men det satt langt inne for det tyske politiet å innrømme. Til Zeit Online forklarer Lübecks saksadvokat Ulla Hingst at gjerningsmannen var en 34 år gammel tysk statsborger, bosatt i Lübeck. Hun presiserer at det ikke er noen bevis på politiske radikalisering av mannen, og heller ikke tegn på en terroristisk bakgrunn. Til AFP sier hun at gjerningsmannen var tysk statsborgere, «men han kan ha vært født et annet sted».
Ifølge informasjon fra Spiegel TV, referert av Zeit Online, lider mannen av psykiske problemer. Hans far fortalte kringkasteren at hans sønn følte seg forfulgt av naboene og hevdet at de hadde angrepet ham med skadelige stråler. I tillegg var han frustrert og sint på grunn av private problemer.
The Local gjengir i forbindelse med knivangrepet en artikkel fra telegrambyrået AFP som minner om at personer med innvandrer- eller asylsøkerbakgrunn har stått for mange voldelige angrep i Tyskland de siste årene.
Det blodigste var da en person kjørte en lastebil gjennom et berømt julemarked i desember 2016, og forlot 12 personer døde. Angriperen, den tunisiske asylsøkeren Anis Amri, kapret en lastebil og drepte den polske sjåføren før han drepte 11 andre. Han ble skutt og drept av italiensk politi i Milano fire dager senere.
I juli 2017 stormet en 26-årig palestinsk asylsøker med en kniv inn i et supermarked i Hamburg, og drepte en person og såret seks andre før han ble arrestert av forbipasserende. Den tyske påtalemyndigheten sa at mannen sannsynligvis hadde et «radikalt islamistisk» motiv.
IS har også tatt på seg ansvar for en rekke angrep i 2016, inkludert drapet på en tenåring i Hamburg, en selvmordsbombing i den sørlige byen Ansbach som såret 15, og et økseangrep på et tog i Bayern som resulterte i fem skadde.
I juni 2018 fortalte det tyske politiet at de hadde forhindret det som ville blitt det første biologiske terrorangrepet i Tyskland, da de arresterte en mann med tunisisk bakgrunn som var i besittelse av et farlig giftstoff og materialer til å produsere en bombe.
Tysklands sikkerhetstjeneste estimerer at det er rundt 11.000 radikale islamister i landet, skriver AFP, gjengigg i The Local.