Hun Sen har styrt Kambodsja de siste 33 årene og er nå verdens lengst sittende statsminister. Opposisjonen, som han stempler som forrædere, får stadig dårligere vilkår i landet, og søndag blir han trolig gjenvalg. Foto: AP / NTB scanpix

Søndagens valg i Kambodsja blir verken fritt eller rettferdig, men vil bringe landet i enda mer autoritær retning, advarer Norsk Folkehjelp.

Kambodsjas sterke mann Hun Sen, som har styrt landet de siste 33 årene, har stemplet opposisjonen som forrædere og er sikret gjenvalg.

Landets høyesterett oppløste i november Kambodsjas nasjonale redningsparti (CNRP), det eneste partiet som kunne ha utfordret Kambodsjas folkeparti (CPP).

-Dette skjedde i etterkant av en meningsmåling gjennomført av Hun Sen som viste at CNRP lå an til å vinne valget, konstaterer rådgiver Trygve Augestad i Norsk Folkehjelp.

Han mener Kambodsja under Hun Sen beveger seg i stadig mer autoritær retning.

Autoritær

– Regjeringen har gjort alt den kan for å stilne kritikk og har blant annet sørget for å stenge ned uavhengige aviser og radiostasjoner, sier Agestad.

– Sivilsamfunnet og menneskerettighetsforkjempere er under angrep og opplever økt trakassering, overvåking og trusler, konstaterer han.

Organisasjoner som er kritiske til myndighetene får kontorene overvåket og gjennomsøkt, telefonene avlyttes og ansatte og medlemmer blir trakassert.

Verdens lengst sittende

CPP har styrt Kambodsja sammenhengende siden 1979 og med Hun Sen ved roret siden 1985. Dette gjør 65-åringen til verdens lengst sittende statsminister.

Opp gjennom årene har han gradvis strammet grepet og befestet sin stilling ved å bygge opp et nettverk av lojale støttespillere og familiemedlemmer.

Dette har han kunnet gjøre til tross for sin fortid i Røde Khmer, Pol Pots skrekkregime som kostet rundt en firedel av Kambodsjas innbyggere livet i andre halvdel av 1970-tallet.

Advarer mot valgboikott

Fredag advarte Hun Sen opposisjonen mot valgboikott og truet med at det vil få alvorlige følger.

– Motstanderne av valget ødelegger nasjonen og demokratiet, og bør ikke tilgis, tordnet han.

Verken USA eller EU har villet sende observatører til søndagens valg og er sterkt kritiske til utviklingen i Kambodsja.

Norsk Folkehjelp håper at verdenssamfunnet vil trappe opp presset mot Hun Sen og hans regime etter valget, og overvåke de mange menneskerettsbruddene i landet.

Fakta om Kambodsja

* Land i Sørøst-Asia, som grenser til Thailand, Laos og Vietnam. Landet har i overkant av 15 millioner innbyggere.

* Uavhengig fra Frankrike i 1953.

* Etter en borgerkrig med amerikansk og vietnamesisk innblanding 1970-1975, styrte den ekstreme kommunistbevegelsen Røde Khmer landet fra 1975 til 1979. Hver fjerde innbygger ble i løpet av disse årene massakrert eller bukket under av sult og sykdom.

* I november 1978 rykket vietnamesiske styrker inn og fikk slutt på folkemordet. Røde Khmer gikk tilbake til å føre geriljakrig.

* I 1991 ble FNs fredsplan undertegnet av alle stridende parter, og i 1993 ble kongedømmet gjeninnført og det ble holdt valg til nasjonalforsamlingen. Restene av Røde Khmer la ned våpnene i 1999.

* Hun Sen har vært landets statsminister siden 1985, og var landets sterke mann også i årene 1993-1998, da han formelt var «andrestatsminister» under Norodom Ranariddh.

* Kambodsjas høyesterett forbød i november 2017 det største opposisjonspartiet, Kambodsjas nasjonale redningsparti (CNRP), og flere opposisjonsledere er fengslet eller har flyktet i eksil.

* Opposisjonen har oppfordret til boikott av søndagens valg i landet.

(©NTB)

[email protected]