I en lederartikkel i Morgenbladet denne uken presenteres et skremmebilde av en ekstremistisk konspirasjon. Det hevdes at «den sinte taperen» bare er «en liten brikke i et stort spill».
Morgenbladet gir først skryt til Aftenposten, som har funnet ut basert på en analyse av «et knippe hatmeldinger» mot AUF og Arbeiderpartiet at disse begås av «menn med lav inntekt, og et alderssnitt rundt 50.»
Da er det nærliggende å tenke at vi har med «tapere» å gjøre, skriver Morgenbladet: «Når en mann i et angivelig «feminisert» samfunn når middelalderen uten å ha «lyktes» er det fint å ha noen å skylde på: Innvandrere, eller sosialdemokratiske politikere som ønsker innvandrere velkommen.»
Men så innser vel Morgenbladets nokså anonyme lederskribent at det ikke er nok mannlige tapere i 50-årene til å utgjøre den motstanden mot innvandring og islam som kommer frem i meningsmåling etter meningsmåling.
– Grunnen til at «taperne» stikker seg ut kan like gjerne være at de formulerer seg grovere enn andre. Mer ressurssterke mennesker vet oftere å ordlegge seg slik at de ikke fanges opp av den radaren som er innstilt på å ta de drøyeste synderne, skriver de.
Og det er nå frykten lyser frem i teksten
«Noen av dem trenger ikke engang skrive selv, slik formuende mennesker skjøt penger inn i nettstedet Resett», skriver Morgenbladet.
Denne setningen kan vel knapt forstås på noen annen måte enn som en «konspirasjonsteori». De som har finansiert Resett bruker andre til å si og skrive ting de mener selv.
Dette leder Morgenbladet til å nevne Steve Bannon, som det det hevdes vil «satse tungt på å samle høyreradikale miljøer i Europa.»
Morgenbladet synes å beklage seg når de skriver at «Ingenting av dette fanges opp av de sensurapparatene som mange lands politikere nå presser Facebook og andre sosiale medieaktører til å innføre.» Ønsker Morgenbladet mer sensur?
Videre skriver de at vi kan «om få år være vitne til at de miljøene som sprer hat mot innvandrere og «moderate» politikere får et internasjonalt støtteapparat til utveksling av erfaringer og bistand i valgkamper. Dette gjenspeiler i så fall hvordan dagens radikalisering og polarisering er forankret i brede strømninger i samfunnsutviklingen over store deler av verden.»
Kommentar
Morgenbladets leder virker genuint perpleks over det som skjer. På den ene siden er forklaringen på innvandringsmotstanden at det er tapernes bortforklaring for å lide nederlag i et globalisert samfunn, men så skrives det avslutningsvis at «radikaliseringen» er forankret i «brede strømninger».
Sagt på en annen måte, sier Morgenbladet: Vi vet ikke hva som skjer, eller hvorfor. Men vi liker det ikke!
Og hvis du ikke vet hva som skjer eller hvorfor, så blir det også vanskelig å bli særlig konkret på det du vil gjøre for å snu utviklingen. Derfor er da også Morgenbladets løsning det vage «å konfrontere».
– At den sinte taperen er bare en liten brikke i et stort spill, er ingen unnskyldning for å ikke konfrontere ham. Men hvis kampen skal vinnes, er det enda viktigere å konfrontere de politikerne, kommentatorene og debattantene som formulerer seg mer forsiktig eller indirekte, skrives det avslutningsvis.
Men kjære Morgenbladet, hva skal dere konfrontere dem/oss med? Tror dere det er nok å holde et speil opp foran ansiktene til innvandringsskeptikerne, og da vil de se ren ondskap for så å bli omvendt til kultiverte, islamvennlige lesere av Morgenbladet?
Det som skjer i Europa nå er at noen blir «konfrontert», men det er nettopp de etablerte mediene og den politiske eliten/etablissementet som blir «konfrontert» med sitt eget ansvar, sine tidligere analyser, ja sin naivitet.
Ny demokratisk giv
Resett blir stadig nevnt av de andre medieaktørene om dagen. Stort sett er det beklagelser og «bekymringer» de uttrykker, men i det minste er det åpenbart at Resett leses også av nokså mange av de som er uenig i mye av det som står hos oss. Og da er vi allerede kommet et langt steg i riktig retning. For det er blant annet fravær av kritiske motforestillinger og en seriøs utfordring til etablerte sannheter som har bidratt til at samfunnsutviklingens negative trekk har kommet så overraskende på mange.
Resett ønsker Morgenbladets «konfrontasjoner» velkommen, og la oss ta dem både i våre og deres spalter. Vi ønsker å «omvende» og utvide perspektivene for deres tradisjonelle lesere, og de ønsker åpenbart å omvende våre lesere. Det er et godt utgangspunkt for skjerpet debatt og nye innsikter.
Hvis det er en «konspirasjon» bak Resett, så er det med et mål om ytringsfrihet og demokrati.
Tro det eller ei, Morgenbladet.