«Hvis jeg introduserte en flyktningpolitikk som Angela Merkels ville folk jaget meg ut av kontoret samme dagen. Som et folk som har vært okkupert i flere tiår, er ungarerne svært følsomme for sin nasjonale uavhengighet,» sier Ungarns statsminister Viktor Orban i et lengre helgeintervju med den tyske avisen Bild.
I intervjuet er han like klar og tydelig som alltid, og benekter påstander fra Merkel om at Ungarn har støttet en felles EU-avtale om flyktningpolitikk.
Det var den tyske kansleren som etter EU-toppmøtet i juni forkynte at det var nådd en avtale om å ta inn og fordele flyktninger, som også inkluderte Ungarn. Når han blir spurt om det er riktig, svarer Orban: «Kansler Merkel snakket veldig åpent med oss og forklarte sin intensjon om å forhandle planer om å ta imot flyktninger med alle. Hennes spørsmål var: hvem er villig til å forhandle? Ungarns svar var at vi kan forhandle når som helst. Det var det som skjedde. Ikke noe mer.» Spurt om det da er noe å forhandle om, svarer Orban at når man blir spurt om å ville forhandle så svarer man ja, «eller heller «jawohl».
Men Orban har ikke tenkt å rikke seg en centimeter, uansett hvor mye Merkel måtte prate. I hans land slipper ingen flyktninger inn. Og innvandrere som drukner i Middelhavet mener han politikere som lokker dem til Europa må ta et stort ansvar for. Signalet må være: Hold dere i Afrika.
«Politikerne i Europa som oppfordrer innvandrere og gir inntrykk av at det er verdt å sette seg i båtene, er også skyldige. Så hvis vi ønsker å redde liv, må vi stoppe folk ved Middelhavets sørlige kyst før de tar ut på denne håpløse reisen,» sier han, og presiserer at «alle som er reddet må dra tilbake til Afrika. Dette er den eneste måten vi kan forhindre denne massedøden til sjøs. Hver beslutning som sender meldingen til innvandrere at de kan komme, vil føre til ytterligere tragedier»
Den ungarske løsningen har vært basert på tre elementer siden 2015 forklarer han overfor Bild: «Våre egne ytre grenser må beskyttes; hjelp til mennesker i nød må eksporteres; og hvis en medlemsstat bestemmer seg for å ta imot innvandrere, kan den frivillig gjøre det.»