I november i år vil Allasane Sal (46) ha være i Tyskland i 20 år, skriver Bild. Halvparten av denne tiden har mannen, som kanskje kan være fra Vestafrikanske Senegal, vært fengslet for narkotikasalg og vold.
Han er kriminell – uten asylstatus, uten vilje og sjanse for integrasjon. Likevel klarer han å bli i Tyskland – ved å begå forbrytelser igjen og igjen og nekte ethvert samarbeid, skriver avisen, som bruker saken til Allasane Sal som et eksempel på hvor vanskelig det er å kvitte seg med ulovlige innvandrere.
Bild kjenner alle detaljer og hjelpeløse forsøk på å kvitte seg med mannen som fortsatt er i fengsel til oktober 2019, skriver avisen, og lister opp noe av mannens bakgrunn i Tyskland:
I begynnelsen av november 1998 kom Sal inn i Tyskland. Som opprinnelsesland oppga han Burkina Faso. Han hadde ikke pass. Han søkte om asyl. Allerede seks dager senere fikk han avslag på sin «åpenbart ubegrunnede» søknad. Rask og uhyre effektiv saksbehandling og på hodet ut? Så enkelt ble det ikke. Han har ingen papirer og ingen steder å utvises til, og får bli værende i Hamburg til han i januar 1999 får avslag på anken. Ut? Nei. For imellomtiden har han begått kriminalitet, og har fremdeles ikke pass. 24.november 1999 blir han dømt til to år og to måneders i fengsel for overfall.
I januar 2002 blir Sal innkalt for å møte en delegasjon fra Burkina Faso, for å klargjøre hans opprinnelse. Imidlertid befinner han seg på en ukjent adresse. Ny stevning til møtet tas ut 22.januar, men fremdeles er han ikke å finne. Først i 22.november har politiet fått tak i ham og bragt ham til møtet. Der spytter han på medlemmer av ambassaden. De blir forbannet og sier «Han kommer ikke til vårt land». Tyske myndigheter står fast. De har ingen andre muligheter til å fastlegge hans nasjonalitet, og har derfor fortsatt ingen steder å sende ham til.
Fra mars 2003 til slutten av april 2004 sitter han igjen fengslet for narkotikaforbrytelser. En ny asylsøknad blir avslått.
Fra 18.august 2006 til 18.november 2011 soner han en ny dom. Denne gangen for tyveri, ran, forsettlig overgrep, motstand mot rettshåndhevelse og farlig kroppsskade. Han blir dømt til tre år og ni måneder.
Høsten 2011 ser det ut til å løsne for politiet. De får tips om at han kommer fra Senegal, ambassaden blir kontaktet, og det blir igjen organisert et møte, men først i mars 2013. Denne gangen med ambassadefolk fra Senegal. Igjen spytter han på de ambassadeansatte. Ambassadens konklusjon: Mannen kommer ikke fra Senegal.
Igjen begår han kriminalitet og soner en dom fra juni 2013 til oktober 2014 for et alvorlig ran. 20.mars 2015 blir han arrestert for et nytt overfall. I fengselet overfaller han en betjent og får fengselsoppholdet utvidet til oktober 2019. Og slik er situasjonen i dag, mer enn 20 år etter at han fikk avslag på sin sylsøknad.
«Denne saken viser hvor svak vår stat egentlig er. Det er forvrengt at vi ikke kan kaste ut slike kriminelle», sier justispolitisk talsmann for CDU i Hamburg, Richard Seelmaecker til Bild. «Saken viser et alvorlig problem for innvandringsmyndighetene i føderalstaten. Vi bruker alle midler til å deportere slike kriminelle, men har problemer dersom vi ikke har papirer på dem», mener byrådsmedlem i Hamburg, Bernd Krösser.
«Denne saken viser igjen hvilke problemer de kompetente myndighetene har i håndhevelsen av plikten til å forlate landet, dersom identiteten og nasjonaliteten til de berørte ikke er kjent, fordi innkomsten til landet ble tillatt uten presentasjon av personlige dokumenter. Så lenge man kan fortsette å komme inn i Tyskland på søknader om asyl ved grensen, selv uten papirer, vil ingenting endre seg», mener CDU-politikeren Wolfgang Bosbach.