Mohammad Hanif Atmar, som regnes som Afghanistans nest mektigste mann, har trukket seg som nasjonal sikkerhetsrådgiver og planlegger ifølge velinformerte kilder å utfordre president Ashraf Ghani i neste års presidentvalg. Her fra åpningen av en norskstøttet jenteskole i Maimana i 2008. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Afghanistans nasjonale sikkerhetsrådgiver Mohammad Hanif Atmar har trukket seg og planlegger trolig å stille som presidentkandidat.

President Ashraf Ghani aksepterte lørdag oppsigelsen til sin nærmeste medarbeider og opplyste at Atmar blir erstattet med Afghanistans ambassadør i Washington, Hamdullah Mohib.

I oppsigelsesbrevet, som afghanske Tolo News gjengir, begrunner Atmar avgangen med «alvorlig uenighet» med Ghani i en rekke spørsmål, blant annet knyttet til godt styresett, nasjonal forsoning, valg, sikkerhet og regionale spørsmål.

Afghanistans forsvarsminister Tareq Shah Bahrami, innenriksminister Wais Ahmad Barmak og etterretningssjef Masoum Stanekzai har også levert sine avskjedssøknader, men har ikke fått dem innvilget, opplyser Ghanis kontor.

Ifølge velinformerte kilder Reuters har snakket med, er den reelle årsaken til Atmars avgang at han planlegger å utfordre Ghani i neste års presidentvalg.

Norgesvenn

På 1990-tallet arbeidet Muhammad Hanif Atmar for norske hjelpeorganisasjoner, og han har derfor hatt et nært forhold til Norge og norske myndigheter.

Alt året etter at en USA-ledet koalisjon i 2001 bombet en allianse av krigsherrer til makten i Kabul og Hamid Karzai ble innsatt som president, ble Atmar utnevnt til gjenoppbyggingsminister.

Senere ble han utdanningsminister og innenriksminister under Karzai, mens president Ashraf Ghani ga ham posten som nasjonal sikkerhetsrådgiver.

Godt rykte

Mens en rekke andre afghanske statsråder anklages for korrupsjon, narkotikahandel og menneskerettsbrudd, har den alltid veltalende og velkledde Atmar gått fri og opparbeidet seg et godt rykte hos giverland som Norge.

Norske statsråder har hatt mange og lange samtaler med Atmar under besøk i Afghanistan, og det samme hadde FNs tidligere spesialutsending Kai Eide da han var stasjonert i Kabul.

Hemmelig politi

Det de færreste har hatt kjennskap til, er at Atmar har en mørk fortid som han sjelden konfronteres med.

Under Sovjetunionens okkupasjon av Afghanistan, tilhørte Atmar regimets hemmelige politi Khad.

Den fryktede organisasjonen ble til å begynne med ledet av Mohammad Najibullah og samarbeidet tett med russernes KGB.

Khad anklages for å ha torturert og drept tusenvis av afghanere og for å ha drevet en nådeløs jakt på okkupasjonsmotstandere.

Mistet beinet

På slutten av 1980-tallet var Atmar med i en spesialenhet som ble satt inn i jakten på mujahedingeriljaen som fra baser i Pakistan og med amerikansk hjelp forsøkte å jage russerne og deres allierte ut av Afghanistan.

I 1988 ble han såret under en operasjon i Jalalabad og mistet det ene beinet. Siden har han måttet bruke krykke.

Da russerne trakk seg ut av Afghanistan i 1989, og mujahedin rykket inn i Kabul, flyktet Atmar til Storbritannia der han fikk seg en universitetsutdannelse.

Atmars gamle sjef Mohammad Najibullah søkte senere tilflukt i FNs kontorer i Kabul, men endte sine dager i en lyktestolpe da Taliban rykket inn i Kabul i 1996. Atmar regnes fortsatt for å stå Russland nær.

(©NTB)

[email protected]