Plassene hvor lagretten, juryen, skal sitte når ankesaken tirsdag startet mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen i Oslo tinghus. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ankesaken der den tidligere politimannen Eirik Jensen (61) er tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av hasj, starter med at juryen velges.

Rettssaken i Borgarting lagmannsrett er berammet til å vare de neste fem månedene. Av praktiske hensyn skal den finne sted i samme rettssal som runden i tingretten, i sal 250 i Oslo tinghus.

Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel og ble levnet liten troverdighet av dommer Kim Heger da Oslo tingrett i fjor avsa dom i saken. Medtiltalte Gjermund Cappelen ble dømt til 15 års fengsel. Han fikk blant annet solid strafferabatt for å ha lagt alle kort på bordet og for å ha angitt Jensen som sin medvirker til de store hasjinnførslene.

Juryen avgjør

Gjermund Cappelen har anket straffeutmålingen fordi han mener strafferabatten var for liten. Eirik Jensen mener på sin side at han ble uskyldig dømt i tingretten, og at han er dratt inn i saken av Cappelen som har spesielle motiver for gjøre det.

Når retten settes tirsdag, er det Eirik Jensens siste sjanse til å bli trodd. Han må over de neste ukene overbevise lagretten, som oftest omtalt som juryen, om at han virkelig ikke hjalp Cappelen.

Den lange rettssaken starter tirsdag med at juryen på ti mennesker skal velges av partene i retten. I alt tolv personer skal velges fordi saken vil vare så lenge at det blir nødvendig å ha to i reserve dersom noen skulle bli syke. Av dem er det ti stykker som uten begrunnelse vil avgjøre om Jensen får forlate retten som en fri mann, eller om han på nytt kjennes skyldig og må belage seg på en lang fengselsstraff.

Godt forberedt

I helgen ble et Facebook-innlegg signert av ham og kjæresten Ragna Lise Vikre publisert via en administrator i en støttegruppe for ham.

– Store deler av det siste året er brukt til å lese saksdokumenter. Vi tror nå at saken vil fremstå i et annet lys enn det som kom fram i tingretten. Vi føler også at advokatene er godt forberedt, skriver de.

Fakta om Jensen/Cappelen-rettssaken

* Ankesaken starter 28. august i Borgarting lagmannsrett. Saken vil gå som en lagrettssak, der en jury på ti personer avgjør skyldspørsmålet. Eirik Jensen har anket skyldspørsmålet, mens Gjermund Cappelen har erkjent skyld, men anket straffutmålingen.

* Rettens aktører:

– Lagdommer Kristel Heyerdahl (rettens leder), lagdommere Jørgen Brunsvig og Steingrim Bull.

– Aktorer: Jan Egil Presthus og Guro Glærum Kleppe fra Spesialenheten for politisaker, og Lars Erik Alfheim fra Oslo statsadvokatembete

– Forsvarere for Eirik Jensen: John Christian Elden, Sidsel Katralen, Thomas Randby

– Forsvarere for Gjermund Cappelen: Benedict de Vibe, Kaja de Vibe Malling

* Framdriftsplan:

– 28. august: utvelgelse av lagretten, innledningsforedrag, forsvarers bemerkninger

– 30. august: Eirik Jensens forklaring

– 20. september: Gjermund Cappelens forklaring

– 18. oktober–12. desember: påtalemyndighetens bevisførsel

– 13. desember–20. desember: forsvarer–bevisførsel

– Uke 1–5 2019: Gjenstående bevisførsel, prosedyrer, rettsbelæring, lagrettens kjennelse, bevisførsel og prosedyrer straffeutmåling

* Saken mot Eirik Jensen er den dyreste i sitt slag noensinne. Spesialenheten for politisaker fikk ekstrabevilgninger på til sammen 17,2 millioner kroner til etterforskningen, på toppen av sitt ordinære budsjett. I tillegg har Asker og Bærum politidistrikt brukt minst 1,8 millioner til etterforskningen, mens det er utbetalt nærmere 11,5 millioner i salær til advokater og sakkyndige.

(Kilder: Borgarting lagmannsrett, Oslo tingrett, Spesialenheten for politisaker)

Tidslinje i saken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

* 3. desember 2013: Politiet i Asker og Bærum setter i gang spaning på Gjermund Cappelen, som lenge har vært mistenkt for storimport av hasj.

* 18. desember 2013: En garasje i Sørkedalsveien blir ransaket, og politiet beslaglegger 109 kilo hasj.

* 19. desember 2013: Cappelen blir pågrepet av politiet hjemme i Bærum. Tidligere samme dag har politiet observert et møte mellom Cappelen og politimannen Eirik Jensen.

* I tre uformelle avhør i januar 2014, de såkalte Ila-samtalene, snakker Cappelen med to informantbehandlere fra Asker og Bærum politidistrikt. I samtalene trekkes Jensen inn i saken. Ifølge Cappelen har Jensen i en årrekke bidratt til innføringen av store mengder hasj mot betaling. Jensen skal ha fått 500 kroner per kilo hasj, minst 15 millioner kroner. Jensen ble dømt for å ha mottatt penger og gaver for i alt 667.800 kroner.

* Januar/februar: Cappelen tilstår å ha smuglet opptil 30 tonn hasj til Norge de siste 20 årene.

* 24. februar 2014: Eirik Jensen blir pågrepet i garasjen i Oslo politihus. Han blir siktet av Spesialenheten for politisaker for grov korrupsjon.

* 30. mai 2014: Jensen blir løslatt fra varetekt.

* 16. oktober 2014: Siktelsen mot Jensen blir utvidet til også å omfatte medvirkning til grov narkotikaforbrytelse. Samtidig blir Cappelen siktet for grov korrupsjon.

* Oktober 2015: Cappelen og sju medhjelpere blir funnet skyldige i Asker og Bærum tingrett i oppbevaring og salg av 1,2 tonn hasj. Seks av medhjelperne blir dømt til fengsel mellom 5 og 16 år. I juni året etter blir Cappelens sønn dømt til halvannet års fengsel for heleri av 4,5 millioner kroner.

* 5. februar 2016: Statsadvokaten tar ut tiltale mot Gjermund Cappelen for innførsel eller forsøk på innførsel av i alt 16,8 tonn hasj.

* 6. februar 2016: Riksadvokaten tar ut tiltale mot Eirik Jensen for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet knyttet til innførsel av 13,9 tonn hasj.

* 9. januar 2017: Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen starter i Oslo tingrett og varer fram til 23. mai. Over 6.000 dokumenter og forklaringene fra 122 vitner danner bevisgrunnlaget.

* 18. september 2017: Oslo tingrett finner begge skyldige etter tiltalen. Eirik Jensen dømmes til 21 års fengsel, mens Gjermund Cappelen får 15 år. Begge dommene er anket.

* 28. august 2018: Ankesakene starter i Borgarting lagmannsrett. Sakene går samlet som i tingretten.

Fakta om Eirik Jensen

* Født 30. juli 1957. Samboer, to voksne barn fra tidligere forhold.

* Ansatt i Oslo politidistrikt fra 1979 til 2016. Har blant annet vært leder for gjengprosjektet X-ray i Oslo, Spesielle Operasjoner (SO), Analyseavsnittet og informantprosjektet Omega. I 2013 begynte han i strategisk stab hos politimesteren.

* Har deltatt i flere av de største etterforskningene i hovedstaden.

* Ble pågrepet av Spesialenheten for politisaker 24. februar 2014, løslatt 30. mai samme år.

* Dømt til 21 års fengsel i Oslo tingrett for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj. Dommen er anket.

Fakta om dommen mot Gjermund Cappelen

* Gjermund Cappelen (tidligere Gjermund Thorud) ble i Oslo tingrett i september 2017 dømt til 15 års fengsel for hasjinnførsel og grov korrupsjon, samt til inndragning av 825 millioner kroner.

* Han ble funnet skyldig i å ha innført 16,8 tonn hasj til Norge mellom 1993 og 2013.

* Tingretten slår fast at Cappelen har gitt den tidligere politimannen Eirik Jensen gaver til en samlet verdi av 667.800 kroner.

* Cappelen fikk 30 prosent strafferabatt for at han tilsto og forklarte seg om Jensens rolle.

* Cappelen har erkjent innførsel av mellom 25 og 30 tonn hasj, med en inntjening på opptil 125 millioner kroner.

* Cappelen ble i oktober 2017 også dømt i Asker og Bærum tingrett for oppbevaring og salg av i alt 1,4 tonn hasj.

* Cappelen har anket straffutmålingen.

(©NTB)