At du kan ta en stemmeseddel og putte den i konvolutten uten at noen andre har mulighet for se hvem du stemmer på, er i de fleste siviliserte land grunndefinisjonen på et hemmelig valg. Slik er det også i Norge. Alle partiers stemmesedler er plassert i stemmeboksen, som er avskjermet. Ingen andre enn du selv kan se hvilken du plukker ut.
Slik er det ikke i Sverige. I et svensk valglokale ligger partienes stemmesedler i et eget stativ utenom stemmeboksene. De er dårlig skjermet, og i prinsippet kan folk som befinner seg i lokalet og som måtte ønske det, se hvilken seddel du velger ut og tar med deg inn i stemmeboksen.
Blant de som har reagert, er Dansk Folkepartis EU-parlamentariker Morten Messerschmidt.
Visst kan du ta forholdsregler. Du kan ta med deg stemmeseddelen hjemmefra. Du kan plukke med deg flere eller alle partiers sedler med deg inn i avlukket. Men normal valgprosedyre gir ikke et hemmelig valg i Sverige. Det er opp til den enkelte velger å forsøke å sikre seg.
Og hvem har behov for å sikre seg ved å plukke opp flere stemmesedler? Den som ellers risikerer karakterdrap, mobbing, jobb, familie og venner. Det vil si den som stemmer SD. Blir veldig hemmelig, dette.
Med den sterke stigmatiseringen som kjennetegner politikken i Sverige, er det heller ikke vanskelig å skjønne hvem som har profitert på denne framgangsmåten. Det er alle de «gode». Og det er vel grunnen til at det hittil heller ikke har skjedd noe, til tross for påpekninger og kritikk av forholdet.
Allerede i 2015 sendte EU-kommisjonen brev om saken til Sverige. Kommisjonens direktør Paul Nimitz påpekte at medlemslandene har en forpliktelse til å sikre et hemmelig valg, og at dette ikke skal være opp til den enkelte velger. Det svenske justisdepartementet svarte at det ble overveiet å lage en utredning. Men ikke noe synes å ha skjedd til dette valget heller.
Det er bl.a. derfor OSSE for første gang sender to valgobservatører til et svensk valg i høst. De skal i tillegg til å vurdere stemmesedlenes plassering i valglokalet også undersøke hvordan valgkampen finansieres:
– Stemmesedlene er ikke godt nok tildekket, og dermed kan ikke hemmeligheten i valget garanteres. Iblant har det heller ikke vært nok stemmesedler fra alle partier, sier OSSEs talsperson Thomas Rymer til Sveriges Radio.
Det kan tilføyes at Sverigedemokratene har oppdaget flere tilfeller av at partiets stemmesedler ikke har vært tilgjengelige under forhåndsstemmingen. For ikke å snakke om alt hærverk på valgplakater og valgboder som i stor grad bare rammer dem og Alternativ for Sverige.