Én uke før valget søker eksperter og politikere svar på hvorfor Sverigedemokraterna trolig blir landets nest største parti. Isolasjonen har styrket partiet.
Hvordan har de øvrige partiene sviktet? Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstedt forsøker seg på en forklaring etter et godt besøkt valgmøte i Karlstad.
– Det som har skjedd i denne perioden, er at man har tilpasset seg til Sverigedemokraternas dagsorden og problemformuleringer. Det har gitt dem det store gjennombruddet, sier han til NTB.
– Når sosialdemokratiske ministre sier at vi ikke kan ha gratis kollektivtransport for unge fordi vi har asylinnvandring, har man akseptert hele SDs verdensbilde og legitimert dem, fremholder han.
Vänsterpartiet, norske SVs søsterparti, går mot et brakvalg og kan få 10 prosent av stemmene.
– Mange har forsøkt å høres litt ut som SD. Det har ikke vi gjort, konstaterer Sjöstedt.
Vänsterpartiet mener integreringsutfordringene må løses ved hjelp av jevnere økonomisk fordeling, økte investeringer i velferd og tryggere ansettelser. SD har forgiftet den politiske samtalen og vinner støtte på å gjøre folk redde og sinte, mener han.
– Om man ikke kan ha en politikk for små forskjeller og som alle får ta del i, er det mye enklere å si at det er innvandringens skyld. Det har SD utnyttet godt, sier han, og tror ikke folk kjenner seg igjen i SDs dommedagsprofetier.
– Det finnes mange utfordringer, men da handler det om å finne løsninger på dem. Det er ikke SD interessert i. De elsker problemet, ikke løsningene.
I sin valgbod i Karlstad konstaterer Sverigedemokraternas Kjell Örnberg at partiet nå får betalt for å ha stått på sitt i tolv år.
– Nå straffes de øvrige partiene for uoppfylte løfter. SD skjønnmaler ingenting, men vi sier null asylinnvandring til Sverige, sier han til NTB.
– De andre partiene forstår det kanskje ikke, men de har legitimert vår politikk. Det skyldes at de har tatt til seg deler av vår politikk, som vi har stått for lenge. Og nå fremfører de den som egne forslag, men da er de ikke lenger rasistiske.
Örnberg reagerer sterkt på anklager om at partiet er rasistisk og peker samtidig på at slike påstander bare ser ut til å styrke oppslutningen om partiet.
Universitetslektor Anders Sannerstedt ved universitetet i Lund synes det er vanskelig å svare på hva de andre partiene har gjort feil.
– Jeg tror SD har vunnet på de andre partienes strategi med å forsøke å isolere SD og stemple dem som udemokratiske rasister, sier han.
Sannerstedt peker på at SD kunne beskrive seg som «det eneste opposisjonspartiet» da de øvrige partiene var enige om innvandringspolitikken, og at partiet har kunnet fortsette med det fordi ingen vil samarbeide med dem.
– Det er lettere for et parti i opposisjon å vinne støtte. Havner man i regjering og må ta ansvar, blir det vanskeligere å beholde støtten.
Lektor Ann-Cathrine Jungar ved Södertörns högskola i Stockholm sier SD har vært det eneste innvandringskritiske alternativet og over tid har etablert et sakseierskap i spørsmålet.
– Før flyktningsituasjonen i 2015 ble partier som utarbeidet mer kritiske forslag, anklaget for å tilpasse seg SD. De forandringene som har skjedd etter 2015 hos moderater og sosialdemokrater, har ikke skaffet dem flere velgere, men synes snarere å ha legitimert SD.
(©NTB)