USAs president Donald Trump og Canadas statsminister Justin Trudeau. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix

The North American Free Trade Agreement, bedre kjent som NAFTA, er avtalen som har regulert handelen mellom Mexico, USA og Canada siden 1994.  NAFTA er en videreutvikling av FTA, Free Trade Agreement, som opprinnelig ble inngått mellom USA og Canada i 1989.

USA and Mexico Flagg, Foto: WKTV

Allerede under valgkampanjen fram mot det amerikanske presidentvalget i 2016, lovet Donald Trump at NAFTA ville bli skrotet i sin daværende form og reforhandlet til en bedre avtale for USA. Presidenten har holdt hva han lovet og har reforhandlet avtalen med Mexico uten at Canada er tatt med i denne fase.

Det nåværende forholdet mellom USA og Canada er anstrengt. Etter at Trump vant presidentvalget, brøt han tvert med tradisjonen hvor nyvalgte amerikanske presidenter først besøker Canada som en slags vennlig gest til nabolandet.  Det er imidlertid ingen hemmelighet at president Trump og Canadas statsminister Justin Trudeau misliker hverandre sterkt, noe som blant annet skyldes totalt ulikt politisk ståsted samt at Trudeau ikke klarte å skjule sin beundring for Trumps nemesis Hillary Clinton.

Avtale med Mexico
Bilproduskjon i Ontario-Canada, Foto Internett

I følge NY Times annonserte president Trump den 24. august at Mexico og USA har oppnådd enighet om en revidert handelsavtale som vil kunne erstatte den eksisterende NAFTA. Trump gav samtidig Canada en advarsel om at hvis de ikke forhandlet for en rettferdig avtale, ville han innføre høye tolltariffer på canadisk- produserte kjøretøy, noe som vil få katastrofale konsekvenser for canadisk bilindustri.

Noen av utfordringene de tre landene står overfor er at Canada ønsker at avtalen også skal inneholde mer enn bare handelselementer ved at kjønnsrelaterte spørsmål samt klima og urfolkspolitikk også skal inngå i avtalen. Canadas klimapolitikk står i strerk kontrast til Trumps klimaforståelse samt at han ønsker at en handelsavtale skal være nettopp det, en handelsavtale.

Canadisk politikk

Statsminister Trudeau representerer det sosialliberale partiet «Liberal» i Canada. Partiet er en slags blanding av de norske partiene AP og Høyre hvor de er for en liberal og generøs velferdsstat samt at de støtter globalismen. Canada fører en intern prispolitikk som ikke er så ulik den norske politikken hvor man beskytter seg mot innførsel av billige matvarer fra blant annet USA ved å ha høye tolltariffer.  Samtidig opplever canadierne ekstremt høye priser på egne varer, og må ofte til stor misnøye ut med tre ganger så mye som man må betale for samme canadiske varen i USA. Dette gjelder i sær meieriprodukter.

Ikke alle i Canada er i følge avisen Toronto Sun  like fornøyd med statsminister Trudeaus måte å forhandle på. En av dem som angriper Trudeau for å ofre 140.000 i bilindustrien for 16.000 melkebønder, er det konservative parlamentsmedlemmet Maxime Bernier fra Quèbec som på Twitter forlanger at Trudeau forhandler seriøst. Den canadiske regjeringen er på sin side uvillig til å gi noen innrømmelser på meieri-produkter, noe som p.t. holder Canada utenfor en avtale med USA. For statsminister Trudeau gjelder en vellykket avtale med USA mer enn bare handel. Canada skal ha valg i 2019 og innen da må Trudeau ha oppnådd enighet med USA om han ønsker å vinne valget.