Forrige uke falt terrorbevegelsen IS sin selvutnevnte hovedstad Raqqa. Hvor mange svensker som antas å være i området er uklart, men sikkerhetspolitiet har opplysninger både om svenske personer som har blitt tatt livet av og pågrepet.
– Jeg tror svenske myndigheter heller ser at de blir og dømmes der nede, enn at de kommer hjem og blir et sikkerhetsproblem, sier Magnus Ranstorp, en av Sveriges fremste terrorforskere.
Sverige har heller ingen plikt til å bistå svensker som har blitt pågrepet av en annen stat.
– Svenske myndigheter har rett til å treffe anholdte personer, for å for eksempel passe på de juridiske forholdene, men det er ikke formulert som noe svenske fanger i utlandet har krav på, sier Mark Klamberg, dosent og lektor i folkerett ved Stockholms Universitetet.
I andre land finnes det lover som gjør at et utall tidligere IS-farere nå vil returnere. I Sverige ble det først i våres straffbart med terrorreiser. De som reiste før dette omfattes ikke av den nye loven.
I følge Ranstorp kommer de fleste som har blitt pågrepet levende under kampene først og fremst til å havne i hendene til tyrkiske, kurdiske og irakiske myndigheter.
– Det er uten tvil store risikoer. Alt fra tortur til torturliknende forhold til henrettelser. Irak har sagt at man kommer til å dømme individer fra Europa som har gjort seg skyldige hardt, sier han.
Les mer om denne saken her.