Den 15. september er det ti år siden investeringsbanken Lehman Brothers kollapset og utløste en finanskrise. Den 13. september holder AgriAnalyse ved dets leder Christian Anton Smedshaug et seminar om hvorledes Norge håndterte denne krisen.
I samme anledning utgir Smedshaug en ny utgave av boken «Gjeld. Hvordan Vesten lurer seg selv».
Boken er meget godt skrevet og setter dagens begivenheter inn i en historisk sammenheng. Forfatteren dekker meget grundig en særdeles viktig problemstilling i vårt samfunn og boken burde vært obligatorisk lesning for de fleste nordmenn.
Boken dekker først gjeldsoppbygging i privat sektor og deretter offentlig sektor. Sistnevnte inkluderer problemstillingen rundt pensjons forpliktelser som aldri kan innfris. Gjeld har finansiert velferd i flere tiår og vi er nå i en situasjon hvor denne gjelden ikke kan betjenes uten ytterligere gjeldsøkning. Forfatteren beskriver på en utmerket måte hvorledes gjeld er konsum i dag som skal betales i morgen. Det er ikke en modell som kan overleve.
Smedshaug angriper problemstillingen primært fra en keynsiansk vinkling og man savner et eget kapittel som omhandler «fiat valuta» systemet. Dette er nemlig bygget opp som et pyramidespill hvor konstant vekst i kredittmengden er en forutsetning for overlevelse. «Fiat valuta» systemet er selve «våpenet» som benyttes av politikere og byråkrater til å ødelegge samfunnet. Sentralbankene trykker nye penger som finner veien til bankene som ekspanderer kredittmøengden ved hjelp av «fractional reserve» systemet.
Avslutningsvis foreslår forfatteren en løsning som innebærer mer reguleringer og mer involvering fra sentralmakten. Men var det ikke disse aktørene som muliggjorde krisen i utgangspunktet? Er ikke den største synderen han som har kjørt seddelpressen varm?
Om seminaret
Christian Anton Smedshaug sier til Resett at seminaret avholdes i Teatro i Stortingsgaten 16, kl. 10-21 torsdag 13. september – to dager før 10-årsdagen for finanskrisens utbrudd 15. september.
Vi vil belyse hva som skjedde, situasjonen i dag og litt om Norges håndtering av krisen, sier Smedshaug.
Seminaret består av filmen «Når boblene brister», seminar med ny utgave av boken: «Gjeld. Hvordan Vesten lurer seg selv», og finanskriseshow «The Lulu show – livet er en dans på renter» med Hilde Louise Asbjørnsen.
Blant foredragsholderne er Morten Baltzersen, direktør i Finanstilsynet, Kristin Halvorsen, som var finansminister i perioden 2005-09, og Robin Wigglesworth, US markets editor Financial Times.