Tirsdag kveld rapporterte HRS at kaféen the Broker i Bogstadveien i Oslo hadde satt opp et skilt utenfor sine lokaler med klar beskjed: Sverigedemokrater er ikke velkomne her. Saken har i ettertid skapt et enormt engasjement i sosiale medier, og har eksemplifisert et stort problem med Norges nåværende diskrimineringslovgivning.
Skiltet skal etter sigende være fjernet nå, men skaden er allerede skjedd. Nå vet innvandringskritiske Oslofolk og besøkende i hovedstaden at det er ansatte ved the Broker som i grunnen ikke ønsker å ha dem som gjester. For la oss være ærlige, det er på grunn av innvandringspolitikken at de ikke ønsker å betjene Sverigedemokrater. Daglig leder har tross alt også svart bekreftende på spørsmål fra HRS. Mange velger nå å boikotte kaféen, skal vi tro flere kommentarfelt på Facebook, deriblant på the Brokers egen side, der kaféen får hard medfart.
Hvordan dette kommer til å påvirke bunnlinjen hos the Broker gjenstår å se, men enn så lenge har denne saken illustrert et stort problem med dagens lovverk hva gjelder diskriminering. Det er ifølge norsk lov ikke lovlig for private bedrifter å diskriminere mennesker av en rekke ulike årsaker, deriblant religiøs overbevisning og livssyn. Det betyr at om the Broker hadde satt opp skilt der de erklærte at de ikke ønsket å ha personer med en viss form for religiøse verdier som gjester hos seg, så ville det blitt en politisak av det.
Men det samme gjelder ikke for politisk overbevisning, ifølge Lovdata. Det henger ikke på greip. Både religion og politikk handler om anskuelser og verdier en selv aktivt velger å stå for. Det handler ikke om noe man er født med, eller noe man aldri kan forandre. Av og til er skillet mellom politikk og religion temmelig uklart dessuten, som for eksempel i islam, der man har et klart politisk aspekt.
Således er det fullstendig uholdbart at man forbyr private bedrifter å diskriminere på bakgrunn av religion, men ikke når det kommer til politisk og ideologisk tilhørighet. Alle husker vi frisøren fra Bryne, som har gått gjennom rettssaker, mediekjør og skittkasting uten like, fordi hun tok et lignende standpunkt mot fundamentalistisk, politisert islam og hijab.
Enten så må man tillate at private bedrifter diskriminerer mennesker med selvvalgte anskuelser, politiske eller religiøse, som det passer dem, eller så må begge formene for diskriminering forbys. Mer er det ikke å si om det. Her må politikerne rydde opp sporenstreks.