Irak avviser et kurdisk tilbud om å fryse avstemningen om uavhengighet i Kurdistan. Samtidig meldes det om et irakisk angrep mot peshmergastyrker i Nord-Irak.
Abadi sier at det kurdiske tilbudet ikke er nok, og at det eneste han vil godta, er en full annullering av folkeavstemningen, der 90 prosent stemte for uavhengighet.
Folkeavstemningen var ikke bindende. Likevel hadde kurderne tilbudt seg å legge den på is for å gjøre det lettere å starte forhandlinger med Irak og få slutt på sammenstøtene mellom irakiske og kurdiske styrker.
Abadi, som er på besøk i Iran, opplyste samtidig at irakiske styrker har gått løs på den siste bastionen til IS. Den består av en rekke mindre byer og landsbyer langs grensa til Syria. I en pressemelding sier han at byene al-Qaim og Rawa skal frigjøres.
IS-krigerne må velge mellom døden eller overgivelse, sier Abadi, mens irakisk TV viser levende bilder av militære kjøretøyer som rykker fram i et vidt ørkenområde, sammen med sjiamuslimske militser.
Abadi kom torsdag til Iran under en rundreise til nabolandene etter den vellykkede offensiven mot IS det siste året. Den innebar at byer som Mosul og Tal Afar er gjenerobret.
Han har tidligere vært i både Tyrkia og Jordan og hatt samtaler med USAs utenriksminister Rex Tillerson, som er opptatt av å trekke Irak bort fra Iran og holde landet innenfor den vestlige sfæren.
Iran har spilt en betydelig rolle i kampen mot IS i Irak, i en uformell allianse med vestlige styrker, Iran er også en viktig kulturell kraft i Irak, der flertallet av befolkningen er sjiamuslimer.
Kurdiske myndigheter beskyldte torsdag Irak for å ha innledet en ny offensiv mot dem nær grensa til Tyrkia, ifølge kurdiske forsvarskilder.
– Fra og med klokka 6 i dag tidlig har irakiske styrker og iranskstøttede paramilitære styrker angrepet peshmergastillinger ved Zummar-fronten nordvest for Mosul med tungt artilleri. De rykker videre fram mot flere peshmergastillinger, opplyser den autonome kurdiske regionen.
I Bagdad sier imidlertid en talsmann for de sjiamuslimske militsene at det var kurdiske styrker som åpnet ild mot dem mens de var på vei mot grensa til Tyrkia, og at det ikke var noen sårede i det korte sammenstøtet.
En talsmann for den USA-ledede koalisjonen sier at kamper mellom irakiske og kurdiske styrker hindrer forflytning av styrker og utstyr både i Irak og Syria, og dermed hemmer kampen mot IS. USA bruker grenseområdene i Irak til å forsyne sine allierte i Syria.
Rett etter folkeavstemningen for et par uker siden tok irakiske styrker tilbake den oljerike Kirkuk-provinsen, inkludert storbyen Kirkuk. De kurdiske myndighetene hadde tatt styringen over Kirkuk etter at den irakiske hæren flyktet fra IS’ offensiv i det nordlige Irak i 2014.
Under møtene som Abadi har hatt i Teheran, får han full støtte fra iranske myndigheter til innsatsen for å sikre Iraks territorielle enhet mot kurdiske forsøk på løsrivelse.
På nettsiden til Irans åndelige leder ayatolla Ali Khamenei advares også Abadi mot amerikanske forsøk på undergraving. «Stol aldri på dem», skriver han.
(©NTB)