Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias

EU-parlamentet truer med å ta initiativ til en straffeprosedyre som i siste instans kan føre til at Ungarn fratas stemmeretten i unionen.

Ungarns statsminister Viktor Orbán måtte tåle krass kritikk da han møtte de folkevalgte i EU-parlamentet til debatt tirsdag ettermiddag.

Onsdag skal EU-parlamentet nemlig ta stilling til et forslag om å anbefale aktivering av EU-traktatens artikkel 7 mot Ungarn. Artikkel 7 kalles «atombomben» i EU-samarbeidet, og aktivering av artikkelen er starten på en straffeprosedyre som i siste instans kan føre til at Ungarn fratas stemmeretten i unionen.

Orbán raste mot forslaget, som han kalte en fornærmelse mot hele det ungarske folk.

– Dere fordømmer ikke bare en regjering, men et land og en nasjon. Dere fordømmer Ungarn, sa han.

Harde beskyldninger

Begrunnelsen for artikkel 7-forslaget er at Orbán-regjeringen systematisk har undergravd demokratiet, rettsstaten og menneskerettighetene.

Den ungarske regjeringen har kneblet uavhengige medier, tøylet kritisk tenkning i akademia og erstattet dommere med regimetro marionetter, tordnet saksordfører Judith Sargentini fra det grønne partiet GroenLinks i Nederland.

Den tyske sosialdemokraten Udo Bullmann beskyldte Orbán for å lede den «mest korrupte regjeringen i hele EU».

–Jeg blir utrolig irritert når jeg hører på Orbán, for han har ikke skjønt hva denne debatten handler om, sa Bullmann.

EU-parlamentet er slett ikke ute etter å fornærme det ungarske folk, fastholdt Bullmann. Tvert imot:

– Det er for å forsvare rettighetene og frihetene til det ungarske folk vi holder denne debatten.

Forsvarer innvandringsmotstanden

Orbán selv hevdet derimot at det i virkeligheten er noe annet som ligger bak hardkjøret. Nemlig politisk misnøye med de sterke valgresultatene til det ungarske regjeringspartiet Fidesz og med Ungarns strenge innvandringspolitikk.

Ungarn kommer ikke til å gi etter for «trusler, utpressing og fordømmelse», advarte han.

– Vi vil fortsette å beskytte grensene våre, og vi bestemmer selv hvem vi vil bo med. Vi har bygd et gjerde, og vi har stoppet hundretusener av ulovlige innvandrere. Vi har forsvart Ungarn, og vi har forsvart Europa, sa Orbán.

– Ungarn blir fordømt fordi det ungarske folk har bestemt at Ungarn ikke skal bli et land av migranter, fortsatte han.

Diskusjon i EPP

I avstemningen onsdag ettermiddag trengs det to tredels flertall for å få vedtatt forslaget om å anbefale aktivering av artikkel 7.

I forkant av avstemningen har det vært knyttet stor spenning til hvilken side den konservative partigruppen EPP vil falle ned på. EPP er den største partigruppen i EU-parlamentet, men er også den gruppen som Orbán selv og hans parti Fidesz tilhører. Bestemmer EPP seg for å stemme nei, vil forslaget etter all sannsynlighet falle.

EPP-sjef Manfred Weber opplyste under debatten at partigruppen skulle holde et møte tirsdag kveld for å bestemme seg.

– Men jeg må si at hvis ikke den ungarske regjeringen viser vilje til å løse dette problemet, kan aktivering av artikkel 7 bli nødvendig, advarte han.

Hodepine

Orbán har i en årrekke vært en hodepine for de øvrige partiene i EPP, og diskusjonen om utkastelse vender stadig tilbake.

Men så langt har de konservative kollegaene valgt å slå ring om ham.

Samtidig regnes det som svært lite sannsynlig at en artikkel 7-prosess vil kunne gå så langt som til vedtak om straff. Grunnen er at slike vedtak krever enstemmighet blant de øvrige medlemslandene.

(©NTB)

[email protected]