Frankrikes regjering erkjenner for første gang at kolonimakten la til rette for at franske styrker brukte tortur som våpen under Algeries uavhengighetskrig.
Franske styrker slo brutalt ned på frigjøringskrigere etter 130 år med kolonistyre, og krigen krevde fra 1954 til 1962 rundt 1,5 millioner algeriske menneskeliv.
Emmanuel Macron er den første franske presidenten som er født etter konflikten, som fortsatt er et svært sensitivt tema.
Fredag gikk presidenten lenger enn noen av sine forgjengere i å erkjenne omfanget av overgrepene begått av franske soldater.
Samtidig innrømmet Macron at den franske staten var ansvarlig for matematikeren Maurice Audins død. Den franske uavhengighetsaktivisten ble torturert av franske styrker i Alger i 1957, og liket hans er aldri blitt funnet.
Da president Macron besøkte Audins enke fredag, kunngjorde han også at Frankrike skal åpne sine arkiver om de tusenvis av sivile og soldater, både franske og algeriske, som forsvant under krigen.
Nå 87 år gamle Josette Audin forsøkte å takke Macron under det følelsesladde besøket i Bagnolet øst for Paris. Presidenten svarte:
– Det er jeg som skal be om din tilgivelse, så ikke si noe. Det eneste jeg gjør er å erkjenne sannheten.
Det er bred enighet blant historikere om at franske styrker torturerte Audin etter å ha tatt ham til fange, men Macrons erkjennelse av torturen omtales som et stort brudd med Frankrikes offisielle versjon av krigen.
Under den blodige krigen slo franske styrker ned på både uavhengighetskrigere og deres sympatisører, og en fransk general har i ettertid innrømmet bruk av tortur.
De fullmaktene den franske hæren fikk for å gjenopprette orden i Algerie, «la til rette for noen forferdelige handlinger, deriblant tortur», heter det i en kunngjøringen fra presidentens kontor torsdag. Tortur ble regnet som et legitimt våpen, påpekes det videre.
Uavhengighetskrigere mishandlet også fanger under konflikten, som var preget av geriljakrigføring og etterlot dype arr i den nasjonale bevisstheten.
Frankrike sensurerte aviser, bøker og filmer som beskrev bruk av tortur, og overgrepene begått av landets soldater har lenge vært et stort tabu.
– Det kan ikke finnes frihet, likhet og brorskap uten at sannheten søkes, erklærer Macrons regjering.
Tidligere presidenter har tatt små skritt mot å anerkjenne Frankrikes feilgrep i det nordafrikanske landet, uten å komme med noen åpen unnskyldning.
(©NTB)