Erna Solberg. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Onsdag åpnet statsminister Erna Solberg (H) kraftverket Lysebotn 2 i Lysefjord. Beliggenheten gir strømmen kort vei ut av landet.

Kraftverket har ifølge Stavanger Aftenblad kostet Lyse-konsernet nesten 1,8 milliarder kroner og har tatt fire år å bygge.

Det erstatter Lysebotn 1, som starter sin produksjon i 1953. Lysebotn 2 har nye tunneler, bedre aggregater og følgelig større energiproduksjon. Det nye kraftverket skal kunne produsere strøm til 75.000 boliger i året.

Statsminister Solberg uttrykte seg i store ordelag da hun under åpningen snakket om teknologien bak kraftverket.

– Kraftverket er i særklasse når det gjelder den teknologiske utformingen, med to turbiner som hver tar 30.000 liter vann i sekundet, sa hun.

I tillegg sa statsministeren at kraftverkets beliggenhet gjør det enkelt å eksportere energi ut til Europa.

– Beliggenheten her i Lysebotn gjør at veien til Europa er kort. Med sin fleksibilitet vil dette kraftverket kunne bidra til å dekke noe av behovet Europa har for fornybar energi.

Kraftverket skal være Nord-Europas mest avanserte og kan håndtere et vannfall på 686 meter, som er høyest i landet av kraftverkene som benytter seg av såkalte francisturbiner.

Professor ved Institutt for energi og prosessteknikk og leder på Vannkraftlaboratoriet ved NTNU, Torbjørn Kristian Nielsen, sier til NRK at den store fallhøyden vil øke strømutbyttet fra naturenergien.

– Det er et ganske sprekt prosjekt. Fordelen med dette kraftverket blir den betydelige større virkningsgraden. De vil få overført mer av naturenergien til strøm.

(©NTB)

[email protected]