Aftonbladet skriver at Sveriges statsminister Stefan Löfven blir hissig når han blir spurt om utsiktene for en felles, europeisk asylpolitikk, og minnes om at mange land i EU ikke ønsker å åpne sine grenser for innvandrere fra fattige u-land. Det har han tenkt å gjøre noe med, sier han under et intervju fra EU-toppmøtet i Østerrike.
Sverige har lenge krevd at EU skal ha en felles asylpolitikk, at alle medlemsstater skal åpne grensene sine for asylsøkere fra ikke-vestlige land. Stadig flere land sier imidlertid nei til dette, og de to landene som går i front er Ungarn og Polen, som helt og holdent nekter å ta imot migranter fra land utenfor Europa.
Statsminister Löfven vil ikke gi seg. Han vil fortsatt tvinge samtlige medlemsland til å ta imot asylsøkere.
– Jeg tenker å fortsette å fremme saken her om en tvungen omfordeling av de flyktningene som kommer til Europa. Alle land har et ansvar for å ta imot asylsøkere, sier Löfven.
Aftonbladets reporter påpeker at det er meningsløst, da det finnes en såpass sterk motstand mot dette blant flere medlemsland. Likevel mener Löfven at hans argument om at alle land har et ansvar er «like sterkt».
Löfven er ekstra sint på Østerrike, som har ordstyrerrollen i EU akkurat nå og er vertsland for toppmøtet. Østerrikes innvandringskritiske forbundskansler Sebastian Kurz har i stor grad stilt seg på samme side som Ungarn og Polen, og dermed har Østerrike fjernet seg fra planene om tvungen asylinnvandring.
Löfven mener at Kurz er pliktig til å fremme en enhetlig asylpolitikk for hele unionen. Ifølge den svenske statsministeren er det nemlig mange medlemsland som vil ha det.
– Mange land syns det er viktig med en felles asylpolitikk. Da er det hans plikt å drive det, sier statsministeren.